IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителна стъпка ли е гражданското образование в училище?

Промените, които се случват в училищното образование, имат положителна насока според експерти

10:05 | 26.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Истинска гражданска грамотност и истинско образование за демократичност трябва да се преподава не просто през някакъв предмет, а чрез демократична среда, т.е. училището трябва да се промени като институция. Трябва да се променят отношенията ученик-учител. Това каза преподавателят по немски език и философия Иван Господинов в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

В 11 и 12 клас учениците ще могат да изучават предметът "Гражданско образование". Работните варианти на учебните програми бяха представени от министъра на образованието Меглена Кунева. Програмите ще бъдат предмет на обществено обсъждане през 2018 г. и дотогава в тях могат да попаднат други нови актуални теми.

Според Господинов промените, които се случват в училищното образование, имат положителна насока. „Това, че учениците могат да избират много повече, прави институцията по-демократична. С избора идва и отговорността", отбеляза преподавателят.

Като положителна стъпка определи промените в училищното образование и преподавателят по английски език Светлин Илиев. По думите му експертите, разписали програмата, се опитват да отразят реалностите в света в една учебна програма.

"Моментите, които са поставени в гражданско образование говорят за определени икономически термини, меки умения, кариерно ориентиране. Това до определена степен ще подпомогне учениците в тяхната успешна реализация", обясни той. 

Светлин Илиев отбеляза още, че е важно хората, разписващи темите, които ще бъдат преподавани, да не ги превръщат в проводник на основната цел на тероризма, а именно страхът.

"Съответният материал трябва да се преподаде по начин, по който безпристрастно биват разкривани моментите при него - мерките, които могат да бъдат взети при евентуален акт, както и това какви заплахи стоят пред нас, но без да се насажда страх", поясни той. 

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Гражданско образование! Боже какви селяни :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още