IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Пашов: Тръмп се фокусира прекалено върху икономическите ефекти от мерките

Той е първият президент, който ще залита в крайно ляво или крайно дясно по отношение на икономическата си политика с цел да постигне обещаното, твърди експертът

09:34 | 30.01.17 г. 4
<p>
	Радослав Пашов, финансист. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Радослав Пашов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заедно с новия президент на САЩ Доналд Тръмп идва една промяна, свързана с господстващото положение на смесената икономика. Това коментира финансистът Радослав Пашов в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му първите стъпки на американския президент са свързани с намаляване на регулаторните режими - действия, типични за една дясна политика, но в същото време са в унисон с доста крайни укази, съпътствани от намеса на държавата в икономическите процеси. 

"Американският президент всъщност доста се фокусира върху икономическите ефекти от мерките, които предприема, но това не е винаги е добре", добави Пашов. За пример експертът посочи, че на 24 януари Тръмп подписа нареждане да се ускори изграждането на два оспорвани от години проекта за петролопроводи, както и в бъдеще за тръбите на подобна инфраструктура да се използва единствено стомана, произведена в страната.

Припомняме, че държавният глава на САЩ обяви, че двете компании, ангажирани със строежа - Keystone XL и Dakota Access, могат да отворят над 28 хил. работни места. Въпреки това оценката и конкретните параметри на проекта се бавят вече 7 години, а през ноември 2015 г. президентът Барак Обама отказа да подпише разрешение тръбите да прекосят канадско-американската граница. 

"Не е коректно да се оценяват само икономическите показатели. В един проект за петролопровод има екологични оценки, оценка на въздействието, социални аспекти, които понякога могат да бъда по-важни от приходите, които такъв тип проект може да донесе", обясни Радослав Пашов.

Според него Тръмп е първият президент, който отчетливо ще залита в крайно ляво или крайно дясно по отношение на икономическата си политика с единствената цел да постигне това, което е обещал. 

"Ако тръгнем по пътя на класическия протекционизъм през 18-19 век, това неминуемо ще доведе до крах. Протекционизмът предполага въвеждането на мита, рестрикции и ограничения, което респективно води до ограничаване на движението на капитали, ресурси и всякакви източници на доходи", коментира още той. По думите на Пашов обаче Тръмп, като един извънсистемен играч, предприема подобни протекционистки стъпки в опит да ребалансира съществуващите дисбаланси по търговското салдо на САЩ. 

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Инвестора , прекалено много блумбъргови гъзоблизци публикувате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Пашов май се фокусира твърде много върху Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Сиреч, ще е първия президент който ще се стреми да изпълнява обещаното? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
То това е и начинът. В един момент действат едни политики, в друг други. С едно хапче не можеш да оправиш всички болежки :)Той е първият президент, който ще залита в крайно ляво или крайно дясно по отношение на икономическата си политика с цел да постигне обещаното, твърди експертът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още