IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Клег: Инвестиралите в България фирми са доволни

Инвеститорите са доста гъвкави по отношение на това в кой сектор ще вложат парите си, твърди партньорът в адвокатска кантора Wolf Theiss

09:19 | 14.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фирмите, инвестирали в България, са доволни и биха искали да направят още инвестиции тук. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ричард Клег, партньор в адвокатска кантора Wolf Theiss, консултираща инвеститори в България.

Той цитира изводите от наскоро излезлия доклад на Wolf Theiss за сливанията и придобиванията в Източна Европа и България.

„Един от най-големите акценти е колко всъщност компании желаят да реинвестират в региона. Над 90% от всички фирми, направили капиталовложения, ще ги повторят. Смятам, че това е много позитивен знак за Централно- и Източноевропейския регион. Ясно е, че в някои страни този процес е засилен, като например в Полша, където пазарът е по-голям, но тези, които са инвестирали в България, също са удовлетворени и желаят да правят още инвестиции“, обобщи гостът в студиото. 

Той добави, че в сектори като технологии и телекомуникации има 23 компании, които неговата фирма консултира и всички те проявяват интерес към нови инвестиции.

Клег коментира и в кои сектори е концентриран интересът на чуждестранните инвеститори. „В доклада, в който са интервюирани 150 членове на висшия мениджмънт на компаниите, инвестирали в региона или имат интерес да инвестират тук, изпъкват сектори като телекомуникации и медии. Следват секторите на услугите, индустрията и фармацията“, допълни той.

„Всъщност инвеститорите са доста гъвкави по отношение на това в кой сектор ще инвестират. Има 3 основни категории изисквания, които ги интересуват. Първата са производствените технологии и правата върху тях. Втората – брандът на компанията. Третата е пазарният дял. Затова, независимо от секторните граници, инвеститорите следят за наличието на именно тези елементи“, допълни Клег.

Според него има рязък контраст със страни като Полша, Чехия и Австрия, които оглавяват класацията на Wolf Theiss. „Спокойно можем да кажем, че България стои по средата в регионален план, говорейки за инвеститорски интерес“, отбеляза още той.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още