IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще намали подкрепата на гражданското общество, прогнозира анализатор

България трябва да очаква увеличаване на военните разходи за НАТО след избора на новия американски президент, посочи Валери Тодоров

11:37 | 10.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

България не трябва да очаква радикална промяна от избора на Доналд Тръмп за президент, освен може би по линия на увеличаване на военните разходи за НАТО.

Може би ще отслабне подкрепата на гражданските общества в някои от по-малките държави, защото Америка ще се фокусира върху вътрешните си проблеми, а Тръмп ще се опита да изпълни предизборните си обещания, прогнозира  в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria анализаторът и журналист Валери Тодоров.

Той очаква поделяне на отговорностите между Русия и САЩ за сигурността, „докато политиката на Хилъри Клинтън беше към конфронтация, което плаши част от средната класа“.

Според Тодоров ще продължи американският натиск да се намали бремето на военните разходи, които САЩ носят. 

Това е оттегляне от глобализацията, което според част от средните американци е донесло излишни ангажименти на САЩ. Онова, което наричаме популизъм е умора от сегашните лица и познатите ситуации и протест срещу онова, което донесоха глобализацията и войните“, коментира журналистът.

Той е категоричен, че „не бива да очакваме, че Тръмп ще е толкова радикален, колкото в предизборната си кампания, но някои от ключовите му изказвания подсказват промени във външната политика на САЩ“.

Очаква се смяна на фокуса и засилено внимание върху вътрешната политика за сметка на отслабване на ангажиментите във външната.

Валери Тодоров предупреди, че всяка от страните, която зависи от приоритетите на американската външна политика трябва внимателно да проследи следващите стъпки на президента“.

Според него Хилари Клинтън е преиграла със заплахата, която идва от Русия и намесата на страната в изборите.

Прекалено твърдият тон на Хилари уплаши част от американците. Те виждат риск от по-нататъшно натягане на отношенията с Русия“, посочи анализаторът.

По думите му „сега се разплащаме за последствията от кризата, намесата в Ирак и Сирия, които дадоха много тежки странични ефекти“.

Валери Тодоров е на мнение, че досега е липсвала достатъчно ясна геополитическа стратегия накъде върви светът, кои са факторите на сигурността.

Той е убеден, че „неестественото в тази обстановка беше пълното отричане на ролята на Русия, но сега Тръмп ще формулира интересна връзка“.

Журналистът цитира изказване на Тръмп, според което „не е задължително да харесва Путин, но САЩ трябва да изграждат нормални отношения с Русия“.

Анализаторът напомни, че новоизбраният американски президент е бил преди две години в Русия, но не се е срещал с Путин и избягва лични оценки.

Той припомни, че Тръмп е на мнение, че „ябълката на раздора между САЩ и Русия е Украйна“, както и интересната му теза, че „ако трябва да избираме между Русия и Украйна – трябва да изберем...“, както и, че „Крим е проблем на Европа“, а в бъдеще САЩ ще има по-отслабена роля в европейската сигурност и евентуална европейска армия. 

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 7 години
Сега *** ще почнат да *** гладни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още