IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Цената на тока може да намалее с 3-4%

Бизнесът иска да бъде намалена цената на еленергията, изкупувана от комбинираното производство на топлоцентралите

11:08 | 25.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

От 1 април цената на газа най-вероятно ще бъде намалена с около 23 на сто, а големи работодателски организации поискаха от КЕВР с намаляването на цената на природния газ да бъде намалена и цената на електроенергията, изкупувана от топлоцентралите (при комбинирано производство).

Според работодателите от 2006 година до 2014 година цената на природния газ у нас расте непрекъснато и това „надува“ цената на електроенергията от когенерациите в пъти над пазарната цена. Цената на парното се увеличава с около 20% до 80 лева за мгвч.

Ако предложението на бизнеса бъде прието, цената на електроенергията може да намалее с 3-4%, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Топлофикациите продават парно и топла вода, а с остатъчната топлина произвеждат електроенергия. Тя се изкупува от НЕК за 162 лв./мгвч, а пазарната цена е 72 лв./мгвч, заяви той.

По думите му с изкупуването на по-скъп ток от топлоцентралите се формира дефицит от 285 млн. лв. и това е размерът на субсидията за тези, които потребяват топлинна енергия. Това е несправедливо, защото електроенергията се заплаща от всички – домакинства и бизнес, а тази субсидия потребяват ограничен кръг хора, коментира Велев. По думите му точно тези 285 млн. лв. могат да намалят цената на електронерегията.

В същото време според бизнес организациите цената на парното трябва да се запази.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 09.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още