IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи разработиха нова система за мониторинг на въздуха

Стойността на една станция е около 70-80 лева и позволява да се следи замърсяването в реално време

11:22 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

В деня, в който стана ясно, че България е осъдена заради мръсния въздух, двама българи представиха разработка, която може да е част от решението на проблема. Става въпрос за частна мрежа за независимо измерване на чистотата на въздуха, данните в която се получават от преносими станции, съобщава Bulgaria On Air.

Стойността на една станция е около 70-80 лева. Тя си служи с датчици, които засичат вредните вещества във въздуха и дават информация в реално време.

"В света умират 7 млн. души годишно от замърсяване. Колкото повече се ровим в темата, толкова повече разбираме, че мръсният въздух е основна причина за много болести като рак, деменция, Паркинсон, Алцхаймер - усложнения, които водят до бавна и мъчителна смърт", посочи в сутрешния блок на телевизията Стефан Димитров, един от създателите на въпросната система. 

Вградените засега датчици в уреда са за прахови частици, атмосферно налягане, влажност и температура, но съвсем скоро създателите му смятат да добавят и такива за двуокис, въглероден окис и азотен двуокис, които също влизат в списъка на опасните за човешкия организъм вещества.

"Всеки, който осиновява станцията, плаща цената за частите, нето цената, а пък ние и приятели доброволци ги сглобяваме и помагаме на хората да разберат как да ги инсталират вкъщи", обясни още Стефан Димитров.

Данните от мониторинга на замърсяването могат да бъдат проследени в sofia.maps.luftdaten.info, а във Facebook вече има група по темата.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още