IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Културният туризъм у нас набира скорост

Над 170 хил. чужди посетители се очакват в България около Великден

12:30 | 07.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През изминалите месеци не само ски туризмът отбелязва значителен ръст, а и културният туризъм. Това обясниха пред Bulgaria ON AIR Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма, и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Културният туризъм бележи към момента 12% ръст, а 6% е ръстът по отношение на зимния туризъм, каза Румен Драганов. Балнео и СПА туризмът също се развиват много добре, допълни той.

Данните за зимния сезон обаче може и да са по-добри, коментира от своя страна Благой Рагин, отчитайки, че зимният турист харчи три пъти повече от летния.

Рагин също посочи, че културният туризъм у нас набира голяма скорост. Приходите от туризъм по думите му могат да се удвоят, за което има потенциал при по-добра маркетингова политика и повече пари за реклама.

Следващият добър период за туризма у нас се очаква да бъде по Великден, когато в България ще пристигнат над 170 хил. чужди посетители от съседните страни, както и от Германия, Австрия, Испания и Скандинавия, посочи Драганов.

Услугата All inclusive няма да отпадне, категорични са експертите. Коментарът бе по повод твърдение, че ще се забрани този тип услуга за хотелите с под четири звезди.

"Българското законодателство е такова, че не можем да говорим за затваряне на услугата", коментира Румен Драганов. Този тип услуга е въведена още през 50-те години на миналия век у нас, когато са построени първите ни големи курорти, припомни той. Това е добра услуга за семействата с деца, за обслужване на големи групи хора.

От една страна, All inclusive е по-изгодна за туристите, които идват със семействата си, а от друга, за варианта A la carte се изисква по-голям персонал, обясни Благой Рагин. По думите му този тип услуга е наложена от пазара и само той може да го отхвърли.

Експертите коментираха и темата за протеста на еколозите и плана за Национален парк Пирин. Повече вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Няма лошо. Няма лошо в туризма. Специално в културния, ловния и балнеоложкия туризъм аз виждам едно добро начинание. ОБАЧЕ. Ние имаме икономика с ниска степен на развитие, която има селско стопанство даващо смешен БВП и индустрия формално нелошо развита, но с много ниска добавена стойност и от там мерим лоша производителност. С две думи развитието на туризма няма да замести другите два отрасъла. Имам усещането, че точно това се търси. а няма да стане. Туризма иска качество, иска подготвени хора, иска нормална среда, инфраструктура, иска сигурност, иска баланс между леглова база и ресурси като плажове, писти, лифтове, иска екология, иска чисти води, въздух. Какво от това имаме ама честно казано. Имаме мутренски хотели в изобилие. Услугите у нас са прекалено развити. Така все едно джуркаме кръглата голяма нула на индустрията и селското стопанство. Резултат - държава с икономика от две кръгли големи нули. Ама това си е мое мнение. Няма да забогатеем от туризъм - особено сив мутренски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още