IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Вълков: Промяната в пенсионния модел е първа стъпка към национализация

Решението на парламента може да оскъпи финансовия ресурс на НОИ и е лишено от всякаква икономическа логика, смята директорът на „Конкорд Асет Мениджмънт“

15:34 | 20.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петко Вълков: Промяната в пенсионния модел е първа стъпка към национализация

Прехвърлянето на втората вноска за пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ) е първата стъпка към национализацията на тези средства. Това каза изпълнителният директор на „Конкорд Асет Мениджмънт“ и член на Управителния съвет на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) Петко Вълков в ефира на ТВ Bulgaria On Air.

Според него гласуваното от парламента решение за прехвърляне на средствата при незаявено съгласие на самоосигуряващите се за пръв път от 1 януари догодина няма да има голям икономически ефект за НОИ. Очакваните постъпления ще са около 20-30 млн. лв. годишно. Тези средства няма как да запълнят 5-милиардния дефицит на държавното обществено осигуряване, счита Вълков.

„Ефектът за НОИ от тези 20 млн. лв. ще е негативен. Може да се очаква по-голям приход в системата, но след 1-2 години задълженията на НОИ ще са много повече от приходите", коментира още той.

Според финансиста решението на парламента дори оскъпява финансовия ресурс на НОИ и е лишено от всякаква икономическа логика, още повече, че в края на 2015г. с тези средства няма да се компенсират високите нива на държавния дълг.

Затова БАУД, счита че това е първата стъпка от крайната цел на управляващите - да се национализират частните фондове. Асоциацията, заедно с други организации, вече изрази становището си против промяната на пенсионния модел в страната.

„Чрез гласуването в парламента ГЕРБ са защитили честта на финансовия министър Владислав Горанов, който иска да се покаже като силен. В противен случай отказът на ГЕРБ от предложението на Горанов е трябвало да доведе до оставката му“, каза още Вълков.

„Капиталовият пазар се подценява от Борисов и Горанов. В предишния мандат Борисов се чудеше защо има отлив на чуждестранни инвестиции. Това е, защото отвън се гледа какъв е вътрешният капиталов пазар и когато той има влошаващи се показатели, инвеститорите си отиват или изобщо не идват“, допълни експертът.

Цялото интервю с Петко Вълков вижте във видеото

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още