IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от населението в България е съсредоточено в големите и средните градовe

Малките и средните градове имат важна роля за устойчивото развитие на територията, заяви Лиляна Павлова в Париж

15:38 | 01.09.15 г. 5
75% от населението в България е съсредоточено в големите и средните градовe

Малките и средните градове имат също толкова важна роля като големите за устойчивото развитие на територията. Интелигентно организирана национална територия е тази, която използва потенциала и на малките и средни градове, създавайки равновесие между малките и големи градски центрове. Тази позиция застъпи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на форум на високо равнище в Париж "Конгрес на умните страни и градове", цитирана от БТА.

Министърът посочи, че в момента 75 на сто от населението в България е съсредоточено в големите и средноголемите градове.

Наличието на целенасочена политика за устойчиво градско развитие може да противодейства на негативните териториални процеси и да доведе до разработване, укрепване и разширяване на функциите и ролята на градовете за балансирано и устойчиво социално-икономическо и териториално развитие, каза Павлова. Подобрените функционални характеристики на по-малките и средни градове дават възможност за развитието на нови икономически дейности, които разнообразяват местната икономика и намаляват рисковете по отношение на безработицата и доходите.

Регионалният министър посочи, че България има приета Национална концепция за териториално развитие 2013-2025. Документът представя националната и регионалната пространствена политика, както и политиката за устойчиво градско развитие.

Форумът в Париж се провежда под егидата на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс. На едно място министри, кметове, представители на бизнеса, НПО и академичните среди от цял свят обсъждат съвременните политики относно възможностите за развитието на регионите и градовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
Isumu
преди 8 години
Мадам си е направила хубава и сладка командировка до Париж ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
"Регионалният министър посочи, че България има приета Национална концепция за териториално развитие 2013-2025 ..." ***...тая направо ше да ги е оставила без думи там у френско другите бюрократи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
От гледна точка на държавата в големите градове много по евтино и оптимално могат да се организират всички обществени услуги, от образовението, през здравеопазването, до транспорта. Не е случайно, че урбанизацията е процес, който се наблюдава в почти всички държави в света. Да не говорим, че в селското стопанство механизацията е достигнала такова ниво, че и максимум 2-3% от населението могат да се справят с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Малките и средните градове имат също толкова важна роля като големите за устойчивото развитие на територията. Интелигентно организирана национална територия е тази, която използва потенциала и на малките и средни градове, създавайки равновесие между малките и големи градски центрове"==="Интелигентно организирана национална територия"===Е тъй де!! За да е организирана така обаче се искат интелигентни управленци. Стройте в София за милиарди а в "провинцията" .....колкото да има как софианци да ходят на море пък чакайте развитие! В БГ НЯМА нито една "провинция"! но снобите в София, кой знае защо наричат останалата част от страната си така. В понятието включват всички останали градове и големи и малки. :))) Показателно за мисленето на тези хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ъ! Така звучаха едно време тезисите на ЦК на БКП! Териториално, пространствено, устойчиво, стратегически..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още