IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България лидер по ръст на сделките с бизнес имоти в ЕС през 2014 г.

Очаква се инвестиционната активност у нас да остане висока, но ще зависи от икономическото развитие на еврозоната

12:58 | 10.03.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

България отбелязва най-високия ръст на сделките с бизнес имоти сред държавите в Европейския съюз през 2014 г., показва новото издание на Глобалния инвестиционен атлас на консултантската компания Cushman & Wakefield, представено от стратегическия й партньор в България и Македония Forton.

Проучването обхваща пазарите в 62 страни. Сред тях България е водеща по ръст в ЕС с увеличение от 226% на обема на сключените сделки в сравнение с година по-рано.

По данни на Forton през 2014 г. в страната са продадени бизнес имоти на обща стойност 286 млн. долара (254 млн. евро). Статистиката обхваща сделки с офиси, хотели, индустриални имоти, търговски центрове и строителни терени.

Първа по ръст в класацията на Cushman & Wakefield е Сърбия, където инвестиционният пазар е нараснал с близо 709% до 67 млн. долара (55 млн. евро), но ръстът там е от много ниска база. 

„През 2014 г. възстановяването на пазара на бизнес имоти в България ускори своя ход, водено от увеличаващото се търсене и заетост при офис площите и индустриалните имоти. Това от своя страна доведе до засилен инвеститорски интерес както за започване на нови проекти, така и за придобиване на вече работещи и генериращи доходност инвестиционни имоти“, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Извън покупките на земя интересът на инвеститорите е насочен главно към подценени имоти - офис сгради и търговски центрове, които се нуждаят от допълнителни инвестиции и преструктуриране. Водещите мотиви при тези сделки са отстъпките в цените, които могат да бъдат постигнати, и потенциалът на тези активи за засилване на пазарните им позиции.

Очакванията за България са инвестиционната активност да остане висока, но и през 2015 г. тя ще зависи най-вече от икономическото развитие на еврозоната като основен търговски партньор на страната. Активни остават главно местните инвеститори, докато тежестта на чуждите капитали расте основно при покупките на строителни терени и развитието на нови или рестартиране на замразени проекти.

В европейски мащаб инвестиционните пазари също отбелязват ръст, като през 2014 г. той е достигнал 11,8%, главно благодарение на пазарите в Западна Европа, които се очаква да останат водещи и през 2015 г.

Сходна е картината в Северна и Южна Америка, където инвестициите в бизнес имоти са се увеличили с 11,4%, докато Азия изостава, отбелязвайки едва 1% ръст. По-ниската активност се дължи на китайския пазар, който дърпа назад и инвестициите в имоти в глобален план. През 2014 г. те са намалели за първи път за последните пет години, като спадът е с 6,3% до 1,21 трлн. долара, показват данните на Cushman&Wakefield.

Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Увеличение двойно - както се казва, миналата година 1 сделка, тая - 2 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Да си купя Гръцки Остров дано!По този повод бих се запитал кое е правилното:"Да взема да си купя?" или "Да си купя, за да взема?"Ще ви кажа кое е правилното мили деца :-)ВЯРНОТО Е ТОВА, В КОЕТО ВЯРВАТ ХОРАТА...АТАКА, И БЕРЕКЕТ ВЕРСИН ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Kalendar - доколко тези 286 млн. долара (254 млн. евро) за 2014 г. са добра новина (или не толкова добра)?Дали в тази оценка са включени имотите по трасето на Южен Поток въпреки, че те не спадат към изброените в статията категории?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Батя
преди 9 години
Раздвижване първо при имотите а после и на капиталовия пазар - БФБ.С нормализирането на ик. и политическа ситуация апетита за доходност и риск ще се покачва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още