IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата готви патентен данък за апарт хотелите по Черноморието

Валери Симеонов се закани да води война със сивия сектор в туризма

19:57 | 12.05.17 г. 3
<p>
	Валери Симеонов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Валери Симеонов. Снимка: БТА

Държавата може да въведе патентен данък върху апарт хотелите по Черноморието, много от които са собственост на руснаци. Това съобщи пред БНТ вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Според него в тези апартаменти се концентрира огромен сив сектор в туризма, защото „някои руснаци са купили по десет апартамента и не плащат нищо на държавата“. „Редно е там да бъде наложен патентен данък още този сезон“, коментира той.

Според Симеонов въпросът е обсъден и с министъра на финансите Владислав Горанов.

Вицепремиерът се закани да води война със сивата икономика по Черноморието. Той съобщи, че от следващата седмица започва и събарянето на незаконни търговски обекти по плажната ивица в курорта „Слънчев бряг“.

Той определи преместваемите търговски обекти като „чаршаф пазари“, които саботират приходоносния туризъм.

Симеонов препоръча също така министърът на туризма Николина Ангелкова да подготви промени в нормативната уредба за концесиите.

Той допълни, че вече се работи по подготовката на летния туристически сезон. Предстои да се ускори процедурата за наемане на българи от Молдова и Украйна, за да се запълнят вакантните работни места по Черноморието.

По думите му около 2 хил. души с необходимата квалификация чакат визи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
По тази логика патент трябва да се удари и на всички останали хорели, както и на частните апартаменти давани под наем! Лобизмът просто смърди в това предложение, а и държавата и бизнеса (останалия) ще загубят стотици милиони. Руснаците вместо да идат в хотелите на Симеонов и останалите политици, просто ще идат на места където може да ползват същата услуга и ще наливат парите за престоя си там, вместо тук където ще трябва да плащат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
evtimvz
преди 6 години
Браво на Симеонов. Точно в 10-ката. Може, обаче, Боко да го пореже, защото се страхува за "имиджа" си. Това са едни гласоподаватели, позагорели братя и мн. други, сигурни гласоподаватели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Спящият бик
преди 6 години
Приветствам инициативата на Симеонв за данъка, но апартаментите всъщност се отдават под наем. За такава дейност законът и сега предвижда данък... и глоби, ако не се декларират доходите от нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още