IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР е инвестирала в облигации на франчайзополучателя на ИКЕА за България

Банката е купила книжа за почти 6 млн. евро на гръцкото дружество Housemarket S.A.

20:51 | 06.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е купила облигации на гръцката компания Housemarket S.A. – дъщерно дружество на групата Fourlis, което държи франчайз правата на ИКЕА за Гърция, България и Кипър, съобщават от банката.

Инвестицията е за 5,9 млн. евро, което представлява малко под 15% от емисията на стойност 40 млн. евро, допълват от банката.

Емисията на Housemarket е първата от неконвертируеми корпоративни облигации, листнати на регулирания пазар на Атинската фондова борса.

От ЕБВР посочват, че това е важен етап в развитието на капиталовия пазар в Гърция, а участието на банката е необходим сигнал, че доверието към гръцкия пазар се възстановява.

През последните 12 месеца ЕБВР е инвестирала и в други облигации на компании от Гърция в сектора на производството и телекомуникациите, пише още в съобщението.

ЕБВР започна да инвестира в Гърция през 2015 г. с цел подпомагане икономическото възстановяване на страната. Приоритети на банката са укрепването на частните компании и финансовия сектор, подкрепата за приватизацията, развитието на инфраструктурата и регионалната интеграция на гръцката икономика.

От началото на дейността си в страната банката е инвестирала над 600 млн. евро в 11 проекта в южната ни съседка.

Гръцките медии междувременно предадоха, че емисията облигации на Housemarket е била успешна. Компанията съобщава, че са подадени оферти за над 50,1 млн. евро.

Търговията с облигациите на вторичен пазар започна днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
scott
преди 7 години
горд съм, че вкъщи немам нищо на икеята. и нема и да имам. никога. сделани в ссср неща не харесвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още