IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очертава бързо решение на споровете за терена на новото китайско посолство

Финансовото министерство още не е одобрило необходимите средства за изкупуването на спорните идеални части от парцела от държавата

11:32 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на финансите още не е одобрило допълнителните средства за Министерството на външните работи, с които да се изкупят идеални части от парцела, върху който се строи новото посолство на Китай в София, и така да се удовлетворят претенциите на наследниците на имота.

Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера Меглена Кунева на въпрос на депутата от АБВ Мариана Тодорова. И въпросът, и отговорът са публикувани на сайта на Народното събрание.

Кунева припомня, че още през март външното министерство е подготвило проектопостановление и документацията към него за отпускането на почти 2,9 млн. лева за закупуването на идеалните части от терена.

Документацията обаче на практика е “заседнала” във финансовото министерство, което е поискало още документи и обосновки. Те са били изпратени на 7 октомври и сега се чака одобрението на ведомството на Владислав Горанов, за да може Министерският съвет да отпусне средствата.

Новото китайско посолство в България ще се намира в кв. „Лозенец“, на бул. „Джеймс Баучер“ 58. Това е втората изцяло нова дипломатическа мисия в България, строена след 1989 г. Първата е тази на САЩ.

Разрешителното за строеж на дипломатическия комплекс беше издадено през 2012 г. Бившият общински терен в „Лозенец“ е преобразуван в държавна собственост и предоставен на Китайската народна република съгласно спогодба, сключена между София и Пекин през 2006 г., за имотите на дипломатическите мисии на двете държави. Спогодбата е със срок на действие 70 години.

Строителството обаче се забави заради съдебни дела на наследници на имота срещу държавата. Първите съдебни решения са още от 2007 г.

Въпреки делата тогавашният главен архитект на София Петър Диков издава разрешително за строеж. Наследниците оспориха и него, като Дирекцията за национален строителен контрол спря строителството през 2014 г.

За да се прекратят споровете, държавата взе решение да закупи идеалните части от имота, за които претендират наследниците, за което са необходими 2 852 540 лева.

Един от съсобствениците на имота, който е водил и съдебни дела, се е оплакал в приемната на Тодорова, че държавата още не е изпълнила съдебните решения и на практика не спазва собствените си закони. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още