IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужни са законови промени за продажбата на активи на забранени за приватизация дружества

Законът има нужда от прецизиране, за да не позволява разнопосочни тълкувания, според Томислав Дончев

14:05 | 30.09.16 г.
<p>
	Вицепремиерът Томислав Дончев.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: архив, Ройтерс

Народното събрание може да помисли за прецизиране на текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол във връзка с продажбата на обособени части от държавни дружества, забранени за приватизация.

Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Въпросът е провокиран заради сделката с дипломатическия клуб в „Бояна“ в София.

Дипломатическият клуб е собственост на Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС) и продажбата му беше огласена почти едновременно с продажбата на бившите царски конюшни в центъра на София. Купувач е новорегистрирана фирма на трима младежи от Стара Загора.

Според Дончев текстовете от закона, които регламентират продажбата на обособени части от дружества, забранени за приватизация, действително не са прецизни и позволяват различно тълкуване. Според него или трябва да се упомене кои обособени части от тези предприятия могат да се продават, или да има принципна забрана за продажбата на обособени части, а това е въпрос на дебат.

Той обаче смята, че не всички имоти на забранените за приватизация дружества изпълняват стратегически цели, т.е. те могат да бъдат продавани.

За самата сделка вицепремиерът посочи, че вероятно е целесъобразна, тъй като дипломатическият клуб не е свързан с основната дейност на АДИС – да обслужва дипломатическия корпус. През последните години имотът е бил отдаден под наем, каза той и допълни, че „не е ролята на държавата да е хотелиер и туроператор“.

Той обаче подчерта, че от гледна точка на това кой е купувач сделката може да бъде определяна като „скандална“. Дончев припомни, че Националната агенция за приходите (НАП) е образувала проверка и на сделката, и на самата процедура за продажба на дипломатическия клуб, затова и ще има повече яснота след приключването на проверката.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров настоя, че законът не дава право на ръководствата на дружества, забранени за приватизация, да продават свои активи. Такива сделки, според него, трябва да се правят със санкцията на Министерския съвет и Народното събрание.

Той припомни, че депутати от Реформаторския блок са внесли предложения за промени в закона, с които текстовете се тълкуват ясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още