IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пикадили прави опит да се върне в играта

Веригата отваря нов магазин във Варна, до края на годината ще открие още поне два обекта

13:07 | 12.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Пикадили</em></p>

Снимка: Пикадили

Тежките времена за веригите за бързооборотни стоки в България може и да са на свършване. Секторът демонстрира огромна динамика през последната година на фона на залеза на Carrefour, чието бъдеще предстои да се реши след фалита на гръцкия собственик Marinopoulos, оттеглянето на Penny, което предизвика мащабна експанзия на няколко конкурентни вериги, и нарастващото потребление, което подкрепя ръста на приходите и печалбите на големите вериги.

На този фон българската верига магазини Пикадили затвори буквално половината си магазини през миналата година.

Пикадили обаче се опитва да се върне в играта с нови магазини в София и Варна. Веригата обяви, че отваря нов голям магазин в Grand Mall във Варна – на мястото на Carrefour, който затвори в началото на тази година заради неплатени наеми.

До края на годината веригата ще открие още поне два нови обекта в София и Варна, научи Investor.bg от източник, близък до компанията.

Новината за новия магазин идва само месец, след като веригата затвори един от най-големите си магазини – този в Sofia Ring Mall на Околовръстното шосе в София. На негово място влезе Lidl, която отваря супермаркет във втори мол, за да дообогати самостоятелните си обекти.

„Селект Трейд“ ЕООД – фирмата, която управлява връзките с доставчиците в Пикадили, е подписала договор със собственика на търговския център за супермаркет с обща площ 4 700 кв. м, съобщават от компанията. Чистата търговска площ е 3 300 кв. м.

Супермаркетът ще отвори врати в началото на септември. Обектът ще бъде най-големият до момента магазин на веригата. С него магазините под бранда ще станат 19, като 8 от тях са във Варна.

В разгара на кризата Пикадили имаше проблеми с плащанията към доставчиците, което доведе и до опразване на регалите в магазините, а оттам – и до допълнителен отлив на клиенти.

Веригата направи опит да се спаси чрез сливане. Стартира и процедура по обединяване с Carrefour, която обаче се провали. Сделката щеше да създаде верига от повече от 75 магазина в България с общ оборот от 452 млн. лева и над 3 хил. служители.

След провала на сливането Пикадили обяви, че започва да изпълнява план за преструктуриране. Компанията се фокусира върху пазарите в София и Варна, откъдето тръгна, и затвори повечето си малки обекти. Компанията успя да получи и заем, за да изпълни плана.

Пикадили започна като местна търговска верига във Варна и напусна пределите на морската ни столица през 2005 г., когато започна да открива първите си магазини в София. През годините тя неколкократно смени собствеността си – първо беше продадена на белгийската Delhaize, която реши да се оттегли от българския пазар през 2014 г. Така веригата отново мина в ръцете на български собственици, които направиха няколко смени на мениджмънта оттогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
pepince
преди 7 години
Малиййййййййййй, те едни вериги, късат се лесно...живи да ги ожалиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
И що да е единствената българска верига ? Фантастико какво са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още