IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотният проект на София за смяна на отоплителни инсталации ще е в Кремиковци

Първият етап от проекта предвижда проучване на източниците на замърсяване и ще се финансира по програма LIFE на ЕК

11:52 | 26.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Район “Кремиковци” на София вероятно ще е пилотен в проект на столична община за подмяна на отоплителни инсталации и саниране на жилищни сгради. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова на международна конференция по металургия и материали, организирана от Химикотехнологичния и металургичен университет, предава БТА.

Подмяната на отоплителните инсталации ще се извършва на втория етап от проекта на Столичната община, обясни Фандъкова.

Първият етап предвижда да се проучат източниците на замърсяване и да се проектират мерки за смяна на отоплителни инсталации в един пилотен район.

Проучването се предвижда да се финансира със средства от програма LIFE на Европейската комисия (ЕК), обясни Йорданка Фандъкова. Съфинансирането на общината ще бъде 40 на сто, т.е. Брюксел ще финансира проекта с 60 на сто.

Вторият етап от проекта ще се финансира със средства от оперативната програма “Околна среда”. По линия на програмата са предвидени 115 млн. лева за проекти за подобряване качеството на въздуха и един от тях е в София.

Припомняме, че Европейският съюз (ЕС) стартира наказателна процедура срещу България заради прекомерно замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ). Основен източник на замърсяването са трафикът в градовете и отоплението на домакинствата с твърдо гориво, което през последните години се увеличава заради кризата. 

Според данни, публикувани на сайта на общината, които обаче са от 2010 г., основен източник на фини прахови частици - около 80% от средногодишните и среднодневните концентрации, измерени чрез мониторинговите пунктове, е транспортният сектор. Следващ по принос източник е отоплението на твърдо гориво - от 10 до 20% на концентрациите, в зависимост от района. 

В някои райони основен източник на замърсяване на въздуха е промишлеността, например Гара Яна, сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още