IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният туристически сезон прелива в сегмента на хотелите

Сделките вече не са под натиск на кредитори, макар да не липсват и такива апетитни оферти

08:30 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Силното представяне на туристическия сектор тази година изглежда се прехвърли и към хотелиерския сегмент от пазара на имоти. Около една трета от сделките с бизнес имоти в България през първите девет месеца на годината са с хотели, според данни на консултантската компания Forton, като няколко от знаковите трансакции са с активи по Черноморието.

Тази серия от сделки обаче е по-различна. Продажбите не са заради дългове и натиск от кредитори, макар че не липсват и такива апетитни оферти, а са по-скоро с цел реновация и развитие на хотелите. 

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти за тази година се очаква да достигне 250-270 млн. евро. Още към края на септември стойността на трансакциите с хотели надвишава 85 млн. евро. Добре позиционираните активи от този сегмент на пазара може би ще стават все по-атрактивни, ако се реализират прогнозите за ръст на туризма за следващите години и предвид и продължаващите преговори за стъпване и на други международни брандове в страната след Hyatt и експанзията на други оператори.

Особено по Черноморието има богат избор от обекти заради бума в строителството. След последвалия застой в последните две-три години се премина и към продажби. Купувачите не само по Черноморието, а като цяло в страната, са местни играчи – една от основните тенденции на пазара на бизнес имоти като цяло през последните години.

Сделката на годината за хотелите по Черноморието е за хотелите "Обзор" и "Изгрев" в курорта „Златни пясъци“.

В сегмента на градските хотели най-големите сделки са за хотел „България“ и Downtown Hotel в София, а в СПА сегмента – за комплекса „Катарино“.

Сделки под натиск

Не липсват и активи, продавани заради дългове, но изборът не е толкова богат, колкото след кризата от 2009-2010 г.

Един от по-атрактивните имоти е четиризвездният хотел „Виго“ в новия град на Несебър, който се продава от частен съдебен изпълнител заради дългове към ОББ. Хотелът се предлага на търг за трети път, като огледи и оферти могат да се правят до 25 януари 2017 г.

Ако при първия търг началната цена беше малко под 17 млн. лева, сега е смъкната до малко под 10 млн. лева.

Във Варна за продажба е обявена обособена част от хотел „Плаза“ с начална цена от малко под 1,5 млн. лева. В „Златни пясъци“ е насрочен пореден търг за малкия хотел „Бонбон“, като началната цена е паднала до малко над 319 хил. лева.

Частни съдебни изпълнители продават и няколко по-малки обекта в Равда, Поморие и Синеморец, които не са атрактивни за инвеститори. За трети търг е и хотелът „Св. Никола“ в Малко Търново, чиято цена е паднала до под 350 хил. лева.

В страната сред по-големите обекти, продавани от частен съдебен изпълнител, е мотел „Ихтиман“ край магистрала „Тракия“, който е обявен с начална цена от малко над 2,5 млн. лева заради дългове към „Юробанк България“ (Пощенска банка). Процедурата ще стартира на 9 януари, а оферти ще се приемат до 9 февруари 2017 г.

Все още се виждат последствията от строителния бум и кризата в зимните курорти. Частни съдебни изпълнители продават няколко по-малки и не толкова атрактивни обекта в Банско и Говедарци край Самоков. В „Пампорово“ продължават опитите за продажбата на хотел „Панорама“, като началната цена е смъкната до малко над 4 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още