IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичен парк ще се строи в община Горна Малина

Правителството ударно прехвърли имоти на общини на днешното си заседание

13:42 | 09.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Технологичен парк ще бъде изграден в община Горна Малина, област София, става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

На днешното си заседание правителството прехвърли на община Горна Малина имот – частна държавна собственост с площ 837 дка, разположен в местността „Конски кладенец“ край с. Долно Камарци. Местната власт ще използва терена с построените в него 62 сгради за реализацията на проект за технологичен парк.

Проектът се обяснява с проявен инвестиционен интерес от фирми в областта на информационните и комуникационни технологии. Индустриално-технологичният парк ще бъде с насоченост за развитие на приложни научни изследвания, нови технологии и развойни дейности, допълват от Министерския съвет.

С друго решение община Казанлък получава правото на собственост върху терен от 50 дка, застроен с 21 сгради, в местността „Ала баир”. Имотът ще бъде използван за временно настаняване, по предписание на ветеринарномедицинските институции, на селскостопански животни.

Освободен военен имот от 61 дка и 32 сгради на ул. „Александър Стамболийски” в Благоевград преминава в собственост на общината. Местната власт възнамерява в него да бъде изграден Интер Експо и Конгресен център. В центъра ще се провеждат фестивали, конференции, експозиции, научни, образователни културни и обществени форуми.

Общината предвижда също да се изгради и музей на Македоно-одринското освободително движение.

Община Крушари, област Добрич, получи имот от държавата за срок от 10 г. Теренът се намира в с. Добрин и е с площ от 410 дка. Той е част от териториалния обхват на груповата археологическа ценност от национално значение „Антична крепост Залдапа“. С предоставянето му ще бъде възможна социализацията обекта и развитието на културния туризъм при спазването на Закона за културното наследство и предписанията на Регионалния исторически музей – Добрич.

Поради отпаднала необходимост от Националния осигурителен институт (НОИ) е отнето правото на управление върху част от имот публична държавна собственост в Лом. Той се намира в сградата на площад „Свобода“ №8 и представлява две помещения и една зала. В управление на Агенцията по заетостта преминава залата, а двете помещения се предоставят за управление на областния управител на Монтана.

От частна в публична държавна собственост е променен статутът на терен от 2 дка в с. Голямо Дряново, община Казанлък. Той е предоставен безвъзмездно за управление на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ за нуждите на териториалната й дирекция в Пловдив. В него се намира склад на агенцията, което налага и теренът, върху който е построена сградата и е свързан с функционалното й предназначение, да бъде със статут на публична държавна собственост.

От публична в частна държавна собственост е променен статутът на други четири имота. Първият – бивша ветеринарна лечебница в с. Градина, община Първомай, досега е бил в управление на Българската агенция по безопасност на храните, но е с отпаднала необходимост. Промяната дава възможност за извършване на разпоредителни действия, чрез които ще могат да се реализират допълнителни приходи.

Другите три имота се намират в местността „Къро“ на столичния район „Младост“. Досега те са били предоставени за управление на Министерството на младежта и спорта. Обявяването им за частна държавна собственост ще даде възможност за по-ефективното им управление и реализиране на потенциала им като спортна инфраструктура чрез привличането на инвеститорски интерес към тях, тъй като намиращите се в имота сгради са в лошо състояние и са опасни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още