IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търпимите строежи ще могат да се надстрояват и преустройват

Забранява се строителството в свлачищни райони без канализация

18:32 | 10.12.15 г. 4
Търпимите строежи ще могат да се надстрояват и преустройват

Търпимите строежи без постоянен устройствен статут по действащия подробен устройствен план могат да се пристрояват, надстрояват и преустройват при спазване на законодателните изисквания.

Това предвиждат промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които днес бяха приети на второ четене от Народното събрание.

Текстовете обединяват поправки, внесени по различно време от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и депутати от различните парламентарно представени партии.

С други текстове в закона се забранява строителството в свлачищни райони без изградена канализация. В свлачищни райони ще може да се строи само след инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания и осъществяване на препоръчаните геозащитни мерки. Ще е необходимо и съгласието на регионалния министър, което ще се вписва в разрешителното за строеж.

С поправките се дава и право на браншовите организации в строителния сектор да участват в конкурсните комисии за избор на главни архитекти в общините. Техните представители трябва да са най-малко една трета от състава на комисиите.

Представители на организациите ще участват задължително и в районните експертни съвети за устройство на територията, предвиждат текстовете.

Затвърждават се и промените правомощията на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да контролира и санкционира нарушения на строителното законодателство по отношение на строежите от първа до трета категория, т. е. големите строежи. Малките строежи обаче остават в правомощията на местните власти.

Задължително ще бъде и изграждането на паркинги или паркоместа към новостроящите се жилищни сгради. В закона е записано, че местата за паркиране могат да бъдат паркинг-гараж със статут на самостоятелен обект в сградата, паркинг-гараж със статут на обща част в сградата или отделни места за паркиране със статут на принадлежност към съответните самостоятелни обекти в сградата. Не е регламентиран обаче броят на паркоместата спрямо броя на жилищата в сградата.

С промените отпада и изискването да се издава разрешение за строеж за текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации, текущ ремонт и поддържане на елементите на техническата инфраструктура, с който не се променят трасето и техническите характеристики, оранжерии с площ до 200 кв. м, подпорни стени с височина до 1,2 м над нивото на прилежащия в основата им терен, когато не са елемент на транспортни обекти, изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м и с площ до 30 кв. м, остъкляване на балкони и лоджии, монтаж на сградни газови инсталации в жилищни и вилни сгради, леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на поземления имот, градински и паркови елементи с височина до 2,5 м над прилежащия терен и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
А иначе, на печелившите, честито. +10 на Иван. Какво е "търпим" строеж? Няма търпим има законен и незаконен. Ако е заварено положение и когато е строен, е отговарял на нормите и е въведен в експлоатация, той си е законен, ако и сега да не отговаря на нормите. И ПАК ако се преустроява и достроява, трябва да отговаря на новите норми при въвеждане в експлоатация. Всичко останало - багера и на трески.Аман вече от "врата у поле. Само улавите минават през нея" Аз съм възпитан да минавам през вратата и вече ми омръзна да съм улав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Стига бе импе, вече плачеш за бан честно. Кои нормални хора бе, тия дето са си и3cpaли незаконните гаражи-панелки в градинките пред блока, или тия, които са си иззидали балкона с итонг неизмазан отвън или пък бе дай боже да излезеш извън София, да видиш, че на 10 къщи една е абсолютно законна. То е строеж на регулационната линия, то е завишена етажност, то са работилници, кокошарници, барбекюта.. то е чудо. Айде вече спри за всичко само *** да са ти виновни без да гледаш,че нашето племе ги върши точно същите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
Някой може ли да ми обясни, след като с търпимите сгради можеш да се разпореждаш както искаш, кое ще накара хората да спазват правилата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още