IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат евростандарти при категоризацията на хотелите

Новите правила завишават изискванията към луксозните обекти и облекчават режима за по-ниския клас хотели

17:32 | 27.05.15 г.
Въвеждат евростандарти при категоризацията на хотелите

Българските хотели ще получават категоризация по европейския критерий на “Хотел старс”. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусия с бранша за новата Наредба за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене, съобщиха от Министерството на туризма.

Идеята е новите правила да повишат изискванията към луксозните обекти и да облекчават режима за по-ниския клас хотели и тези в градска среда. А именно до 15 на сто от стаите да са с по-малък размер от предвидените за категорията на дадения обект, ако това е съобщено предварително на потребителите на туристическата услуга.

При подготовката на наредбата е търсен балансиран подход, с който да се насърчи бизнесът да предлага по-висококачествени услуги и се гарантират правата на потребителите. "За 4- и 5-звездните хотели сме завишили максимално изискванията за качеството на обслужването, но паралелно с това сме облекчили режима за по-ниския клас хотели", каза Николина Ангелкова.

Бизнесът и общините са предложили десет поправки и допълнения към наредбата, които работната група по създаването й е взела под внимание. Браншът е предложил този документ да стане минимална база, която да се надгражда на принципа на доброволното сертифициране и да се взаимства опитът от европейската система за точкуване на обектите.

Участниците в дискусията са се обединили около мнението, че са нужни специални грижи и конкретни мерки за подготовка на кадрите в туризма, защото те са в основата на качествената туристическа услуга.

Срещата е част от общественото обсъждане на Наредбата за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още