IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 16 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:31 | 16.09.15 г.
Бизнес акцентите на 16 септември

В България

Започваме с финансова новина от страната. Активите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен с наименованието Сребърен фонд, ще продължават да се управляват консервативно и в следващите три години. „Активите на фонда ще продължат да се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност“, се посочва в прессъобщението на фонда.

Премиерът Бойко Борисов предлага в специален документ да се разпишат бюджетът и задачите на България, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. В документа според него трябва да се уточнят „сгради, коли, бюджети - всичко, което да си влезе в един закон или декларация, след това да се организира един щаб, който да работи по всички задачи“, а всеки, който е на власт, да го изпълнява.

На заседанието на Министерския съвет днес бяха приети още Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната програма за изпълнението й до 2022 г., които предвиждат нови 635 км автомагистрали и над 17 хил. км рехабилитирани пътища до 2020 г. Сред приоритетите на правителството са завършванията на автомагистралите „Хемус“, „Струма“, „Марица“, „Черно море“ и „Калотина“.

Асоциацията на собствениците на аптеки алармира за подготвен, но още непубликуван законопроект на Министерството на здравеопазването, който предвижда броят на аптеките в страната да се изчислява, а не да се отварят на пазарен принцип. Според председателя на асоциацията подобни регулации относно търговията с лекарства на дребно никога не е имало.

По темата за бежанците бившият министър на външните работи Николай Младенов коментира, че реакцията на ЕС по отношение на кризата с бежанците е половинчата и показва, че има нужда от сериозно преразглеждане на основни, фундаментални политики, които съществуват в ЕС, както по отношение на защитата на бежанците, така и по отношение на мигрантите

По света

Финансовите новини в цял свят тези дни се въртят около предстоящата среща на централните банкери на Фед. Във връзка с това бившият председател на ЕЦБ Жан-Клод Трише даде съвет на гуверньора Джанет Йелън – игнорирайте предупрежденията на МВФ и Световната банка за опасностите от паричното затягане и оставете всички опции на масата.

Основният въпрос наистина е има ли ФЕД полезен ход? От една страна според противниците на повишаването на лихвените проценти твърдят, че ако те са по-високи това ще означава по-високи разходи за финансирането на инвестициите. Привържениците на увеличаването на лихвите пък от друга страна съзират нарастващ риск от инфлация.

А докато светът чака решението на Фед, правителството на САЩ чака решението на Конгреса за държавния бюджет. Консервативните републиканци обаче заплашват да блокират държавния бюджет заради финансиране на организация, правеща аборти, поради което правителството се подготвя за временно спиране на работата си.

Междувременно ОИСР заяви днес, че перспективите пред световната икономика изглеждат по-мрачни в сравнение с преди няколко месеца. Световната икономика ще се разрасне с 3,0% през тази година и с 3,6% през следващата, твърди организацията, позовавайки се основно на забавянето на развиващите се пазарни икономики като Китай и Бразилия.

И една новина от Европа - близо 150 френски икономисти протестират срещу избора на бивш директор на BNP Paribas за гуверньор на централната банка, като предупреждават за потенциален „сериозен конфликт на интереси“. Икономистите се оплакват, че назначаването на Вилерой дьо Гало, ще подкопае независимостта на институцията и призовават правителството да преосмисли кандидатурата.

На борсата

Най-голямата българска софтуерна компания Сирма Груп Холдинг АД стартира първичното си публично предлагане (IPO) на БФБ днес. Предмет на IPO-то са до 18 491 858 обикновени акции, от които 16 000 000 нови акции и 2 491 858 съществуващи акции. Те са с номинална стойност от 1 лев.

Министерският съвет пък одобри допълнителни разходи по бюджета на Комисията за финансов надзор за 2015 г. в размер до 2 млн. лв. за съставяне на методологията, която ще се използва при прегледа на качеството на активите на пенсионните и застрахователните компании.

Препоръчваме

След дългогодишно колебание най-голямата в света социална мрежа Facebook работи над бутон „Не ми харесва“ (Dislike), заяви изпълнителният ѝ директор Марк Зукърбърг. "Работим над това и ще представим нещо, което ще задоволи нуждите на по-голяма част от общността“, заяви той.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още