IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Сърбия ще ускорят проекта за газова връзка

Още до края на годината експертна работна група между двете икономически министерства ще конкретизира параметрите

22:19 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България и Сърбия ще ускорят проекта за газова връзка

България и Сърбия ще ускорят работата по проекта за газова връзка между двете държави, съобщи икономическото министерство.

Това са се разбрали на среща Александър Антич, министър на минното дело и енергетиката на Република Сърбия и Божидар Лукарски, министър на икономиката на Република България. 

Проектът има европейско финансиране и по оперативните програми по него за България са предвидени 50 млн. евро. 5 млн. евро вече са похарчени от българска страна за проучвания на трасето и археологически разкопки. Останалите средства са прехвърлени към новия програмен период.

„Още до края на декември т.г. експертна работна група между двете министерства ще конкретизира параметрите на проекта“, увери министър Антич.

Меморандумът за изграждане на интерконекторната връзка е подписан през 2012 г., но параметрите в него трябва да бъдат актуализирани, след като вече са ясни и всички елементи от проекта за газовата връзка България - Гърция.

Министър Лукарски подчерта, че за България е важно да има движение по проекта, който е предвиден за финансиране на наша територия по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски реши да замрази работата по проекта и насочи средствата по други дейности.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още