IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сред най-твърдите към Гърция членове на ЕС?

Представителите на ЕС очакват от Алексис Ципрас да се огъне и да приеме концепцията на кредиторите

08:21 | 26.06.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
България сред най-твърдите към Гърция членове на ЕС?

Според различни дипломатични източници държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) са призовали гръцкия премиер Алексис Ципрас да направи компромис в продължилия месеци наред дългови спор. Премиерите на Холандия, Финландия, Словакия и България, която дори не е член на еврозоната, са настоявали по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък Ципрас да приеме компромисното предложение на международните кредитори, предава Ройтерс.

Според източници на агенцията именно Марк Рюте, Юха Сипила, Роберт Фицо и Бойко Борисов са били с най-твърда позиция спрямо Атина.

Припомняме, че при пристигането си в Брюксел вчера Борисов отбеляза, че е против отлагането на решение за проблема и компромиси. „Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 млрд. лв. има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен. Ние също искаме да дадем повече заплати, пенсии - кой не иска - но спазваме финансова дисциплина", коментира министър-председателят. 

Ципрас от своя страна е поискал решението в дълговия спор да бъде намерено с помощта на европейците, а не на Международния валутен фонд, предава още Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници. На това обаче се е възпротивил председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е подчертал, че дискусиите за реформаторската програма трябва да се водят на техническо ниво. Затова преговорите и с трите институции били правилният начин за намиране на решение.

И федералният канцлер на Германия Ангела Меркел е заявила твърдо, че решение не може да се вземе в рамките на Европейския съвет. Редица правителствени и държавни ръководители са се присъединили към мнението ѝ.

От правителствения лагер на Германия идват умерени тонове. Противно на партийната линия, заместник-председателят на парламентарната група на SPD Аксел Шефер е поискал значително опрощаване на дълга на Гърция.

„Едно преструктуриране на дълга на Гърция не трябва да бъде табу," е заявил Шефер пред Süddeutsche Zeitung. „Само чрез изискваните бюджетни цели и икономии няма да създадем нито доверие, нито инвестиции, от които страната се нуждае от толкова отчаяно. Гърция ще види светлина в края на тунела само тогава, когато види реален шанс за това".

Досега обаче федералното правителство отказва гръцките призиви за облекчаване на дълга и настоява за концепция за работещи реформи. Тази тактика досега бе подкрепяна от коалиционния партньор SPD. Лидерът на партията Зигмар Габриел каза във вторник, че "преструктурирането на дълга не би помогнало, ако на следващия ден се поемат отново нови дългове".

Според представители на ЕС няма планове за нова среща на Върха до следващата среща на Еврогрупата в неделя. Защото държавните и правителствени ръководители имат и други теми за обсъждане – начините за задържане на Великобритания в ЕС и изостращият се проблем с бежанците.

Новините за Гърция следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Stone_Kold, По-тихо, че може и това да се случи, и без това нашият човек вече е популярен там:Bulgaria's PM caught blowing nose at EU summit last night. British PM seemingly oblivious.https://***.facebook.com/photo.php?fbid=10153147986432886&set=a.10150632156577886.405694.519382885&type=1&theater
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
В подкрепа на това , което казваш , само да допълня , че извиването на ръцете на ЕС продължава с пълна сила : бежански проблеми , руска "опасност",англичаните и те ще претендират за пари...малко множко за да е случайно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
боко що не вкара в потрес сите присъстващи у брюксел като им покажеш как колиш прасето муахахааааааааааа само туй като видят ще им говори пове4е от хиляди папки обяснение кво си как си кво можеш и кво ше направиш на теб и оня *** външния министър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 10
крас
преди 8 години
ГЪРЦИЯ ЩЕ Е САМО НАЧАЛОТО.ТЯ ЩЕ СЪЗДАДЕ ПРЕЦЕДЕНТ ПО КОЙТО ЩЕ СЕ ПРОЦЕДИРА И ПРИ ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО ИТАЛИЯ , ИСПАНИЯ , ПОРТУГАЛИЯ , ФРАНЦИЯ , А ЗАЩО НЕ И В ГЕРМАНИЯ ЧИИТО ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ Е 3,3 ТРИЛ.?ОСЪЗНАВА ЛИ ЕВРОПА В КАКЪВ СЦЕНАРИЙ Е ВЪВЛЕЧЕНА И ЧЕ ГРЪЦКИЯ ПРОБЛЕМ Е И НЕИН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Не искам да влизам в безсмислени спорове.......Става въпрос за евентуален фалит на една държава,който ще с пореден номер 6 !!!!Използвах "***" в съвсем различен смисъл,но какво ли значение има ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 17 rate down comment 20
Mavi Goz
преди 8 години
За да си представите кои сте и къде сте в сравнение с Гърция, просто си представете ситуация, в която българското правителство води борба за някаква кауза с целия ЕС, заради нас денонощно заседават всякакви комисии, комисари и комитети от най-видните лемури на ЕК, ЕС, МВФ, СБ и кой ли още не и това продължава вече години, никой не знае до кога, но всички са готови да продължава до когато трябва! Абсурд, нали? Нас просто ще ни изхвърлят в *** и ще пуснат водата!Разбираема е болката на Тиквун - онзи ден и лекето му Митов се изплака - за нас Южен поток не може, а за гърците Турски поток може. Да, има голяма разлика от нас до гърците, както винаги един расов дакел, фокстериер или пинчер с характер ще бъде по-уважаван от уличен *** с дизайн на овчарско куче...Лекотата, с която се обръщаме и храчим по вчерашните ни съюзници само ни затвърждава помиярския имидж! Русофилска Гърция е много по-важна за Европа от плюещата по Русия България - колко е несправедлив светът, в който живеем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 6
comet
преди 8 години
Tonino, чувал ли си притчата за тримата китайски мъдреци седящи около гърне с оцет, и каква е реакцията им според религията/разбиранията/очакванията? (Има я в Таото на мечо Пух, например.) Поуката е че докато първите двама са намусени по различен начин, таоистът е доволно усмихнат (не защото вкусът на оцета е превъзходен, а защото каквото е очаквал според знанието си това е усетил и като вкус).Защо им наливали?! Ами защото са удобните актьори за сценария, както и нашите и западните политици са на сцената защото играят по сценария, и са подбирани да играят себе си (та зрелището да е истинско за народа).А сценарият е: Наливането на пари на безработните и болните е прехвърляне от здравия на болния, това обезкръвява обществото и го поддържа слабо. При наливането на пари на Гърция (и подобни) ефектът е същия, целта е европейците да доотслабнат за да бъдат присъединени лесно към Търговският съюз със САЩ. Целият този цирк (особенно поведението на гръцките и немски политици) се прави под давление и сценария на западните банкови мафиоти. Гърците рано или късно ще си платят, а на Европейците ще ни доразкажат играта след присъединяването към великия САЩ. (не откривам топлата вода и се повтарям само за доизясняване).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 12
крас
преди 8 години
ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС ВИЗАНТИЙЦИТЕ САМИИ БЕЗ ЧУЖДА ПОМОЩ СА СЕ ОСВОБОДИЛИ ПРЕЗ 1820 ГОДИНА ОТ ТУРСКО РОБСТВО!И НЕ САМО ТОВА!НАПРАВИЛИ СА ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ЗА КОЯТО СЕ БОРИ ЛЕВСКИ И КОЯТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ ВИДЯ НИТО ПО ВРЕМЕТО НА СУЛТАНА , НИТО ПО ВРЕМЕТО НА РОБСТВОТО НА КОБУРГСКАТА ДИНАСТИЯ ПРЕВЪРНАЛА НИ В КОЛОНИЯ НА УПРАВЛЯВАНИТЕ ОТ НЕЯ АНГЛИЯ И ГЕРМАНИЯ.ГЪРЦИТЕ СА НАРОД , А НИЕ СМЕ ***!ТОВА ЩЕ КАЖА И ЩЕ СВЪРША. ТИ ИМАШ ЛИ НЕЩО ПРОТИВ ТОВА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
И съдържанието на статията, и коментарите под нея са прекрасна диагноза и илюстрация на това какво представлява България и хората, които я населяват и управляват!Държавата трайно се е закротила под управлявлението на харесвана, одобрявана и абсолютно съзнателно избирана на избори мутра с пожарникарска диплома.В този уж специализиран чат пък напоително пишат коментари за банки, пари, дългове, инвестиции и капитализъм тумба плъшоци, които пари виждат само на заплата, а светогледът им се затваря до "Левски - ЦСКА" и "Кой не скача е червен!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 8 години
ЗА КАКВИ ПРАВИЛА ГОВОРИШ?Да не си останал с впечатлението, че в ЕС има правила и закони?Би ли ми посочил името на един ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОН?!ИЛИ МОЖЕ БИ ЩЕ СЕ НАПЪНЕШ ДА МИ ЦИТИРАШ НЕЩО ОТ НЕСЪЩЕСТВУВАЩАТА ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ!?СТАВАШ СМЕШЕН!В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ИМА САМО ЕДНО ПРАВИЛО - НА ПО СИЛНИЯ. ИНАЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ *** НА ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ!ТУК СА МРЪСНИТЕ ДОБИВНИ ПРОИЗВОДСТВА И ОТПАДНИ ТЕХНОЛОГИИНИЕ СМЕ ПРИДАТЪК НА НЕМСКАТА ИКОНОМИКА. СТАВАЩОТО У НАС Е ХАРАКТЕРНО ЗА СТРАНИТЕ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ ЗАГУБИЛИ СУВЕРИНИТЕТА СИ И КОЛОНИЗИРАНИ ОТ ОБЛЪЧВАЩИТЕ НИ С НЯКАКВИ "ДЕМОКРАТИЧНИ" ЦЕННОСТИ СТРАНИ.ЖАЛКО Е, ЧЕ СТРАНИ С ИСТОРИЯ КАТО БЪЛГАРИЯ СЕ МАЧКАТ С ТАКАВА ЖЕСТОКОСТ ОТ НОВОВЪЗНИКНАЛИ ВЧЕРА ДЪРЖАВИ, ЧИИТО ЖИВОТ НЯМА ДА Е ПО ДЪЛЪГ ОТ ТОЗИ НА ЕДНОДНЕВКИТЕ. КАКТО БЪРЗО СА ИЗРАСТНАЛИ ТАКА БЪРЗО И ЩЕ СИ ОТИДАТ!ВЕРВАЙ МИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още