IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Марков: Румъния я чакат предсрочни избори и технократско правителство

Въпреки недоволството няма никаква гаранция, че пъзелът в румънския парламент ще се промени, смята Мартина Ганчева

22:40 | 07.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Предсрочни избори и технократско правителство очакват Румъния. Това мнение изрази Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в предаването „Брюксел 1“ с водещ Милена Милотинова по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

Той коментира сценариите пред управляващите в Букурещ на фона на продължаващите вече близо седмица антиправителствeни протести в страната. Недоволството доведе до оставката на премиера Виктор Понта. 

„От това, което виждаме в момента, няма индикации, че протестите ще заглъхнат или ще спрат“, подчерта Марков. По думите му недоволството в северната ни съседка няма да бъде потушено, дори и да се стигнe до преструктуриране на силите в парламент и бъде излъчено ново правителство и нов премиер в рамките на същата политическа конюнктура.

Подобно прогноза направи и журналистът от Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева.

„Хората са ужасно разочаровани от политическия елит и го доказаха още през есента на миналата година, когато си избраха един полугерманец за президент, а не 100-процентов румънец. Това беше първият сигнал“, подчерта Ганчева. По думите ѝ въпреки недоволството няма никаква гаранция, че пъзелът в румънския парламент ще се промени, защото Социалдемократическата партия, която стои зад Понта, разполага с мнозинство. 

Въпреки това по думите ѝ опозиционната Националлиберална партия, която пък подкрепя президента Йоханис, все повече набира сила.

„Задава се една много интересна политическа зима в Румъния“, заяви в заключение Мартина Ганчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още