IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде се простират геополитическите амбиции на Русия?

Москва разработва стратегии за държави от Източна Европа, включващи медийни кампании, финансиране и корупция, смята анализатор

13:45 | 28.11.14 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сръбски парашутисти скачат с руското и сръбското знаме по време на учението, на което присъства руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сръбски парашутисти скачат с руското и сръбското знаме по време на учението, на което присъства руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Германия увеличава ангажимента си към балканските страни на фона на опасенията, че Русия се опитва да се затвърди като лидер и извън Украйна и още по-нататък към Югоизточна Европа, пише Financial Times.

Тази седмица президентът на Германия Йоахим Гаук посети Словения. Визитата е най-новата проява на решителността на Берлин да се противопостави на нарастващите опасения от растящото руско влияние в региона.

Президентът на Русия Владимир Путин прекара по-голямата част от скорошната си визита в Сърбия, участвайки в преглед на военен парад. За разлика от него, бившият протестантски пастор посети център за професионално обучение, манастир и фабрика за самолети.

„Визита от най-високопоставения германски държавен служител демонстрира нашия ангажимент към региона“, заяви Родрик Кисветер, депутат от немския парламент и член на комисията за международни отношения със специален интерес към Балканите.

„Ние трябва да правим много повече подобни визити. Ние също така трябва да изпращаме повече експерти [за да помогнат с икономическата и политическа трансформация]”, заяви Кисветер. „Ние също така трябва да приемем, че това ще струва повече... Ще трябва да отговорим. Русия навлиза в региона като конкурент“.

Кризата в Украйна събуди страхове у западните столици, че Москва сега се опитва да наложи волята си в други страни в Източна Европа, включително и на Балканите. Ангела Меркел сподели тези опасения по време на посещението си в Австралия за срещата на Г-20 този месец. Тя заяви, че не иска да види завръщането на дните, когато Москва може да диктува решенията в други източноевропейски столици. „Не става дума само за Украйна, става дума и за Грузия. Ако това продължи, дали ще трябва да се тревожим за Сърбия, за западните Балкани“, заяви канцлерът.

Тя даде ясно да се разбере, че Германия ще отговори, заявявайки: „Това по никакъв начин не отговаря на нашите ценности“.

Путин наскоро описа разпада на Съветския съюз като „най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век“. Германските политици се притесняват, че той се е фокусирал върху други държави, освен Украйна, които също са политически или икономически уязвими. Става дума най-вече за бившите югославски републики. Докато Словения и Хърватия вече са членки на Европейския съюз (ЕС), другите държави от западните Балкани все още се опитват да се присъединят.

Берлин се опасява, че дори и държави членки на съюза са уязвими. Това важи с особена сила за онези със силни исторически и икономически връзки с Русия, като България. Други цели на Москва са силно зависимите от руския газ държави, като Словакия и Унгария, и страните със значителни руски малцинства, като Естония и Латвия.

„Става дума за влиянието на Москва върху външния свят“, заяви немски държавен служител. „Няма причина то да е ограничено до Украйна. Ако те искат да положат сериозни основи за бъдещето, те ще го разпространят навсякъде. Очевидно е в Сърбия“.

Сърбия може да е особено податлива към Москва. Причината е продължаващото ѝ негодувание от последиците от балканските войни от началото на 90-те години на миналия век. Белград отказва да признае загубата на Косово. Регионът с албанско мнозинство се отцепи след войната през 1999 г. Докато повечето държави от ЕС признаха независимостта на Косово, Русия подкрепя непризнаването от страна на Белград.

Сръбският модернизатор премиер Александър Вучич силно подкрепя членството в ЕС. Влиятелните сръбски националисти обаче смятат, че той не трябва да се огъне пред натиска на Брюксел и да признае Косово.

От много време Русия разглежда православната Сърбия като младши партньор и увеличава икономическите връзки. Руската компания Газпром, например, пое контрола над сръбската национална газова компания.

Междувременно анализатори смятат, че световната икономическа криза също създава възможности за руски сделки чрез отслабването на търговията, инвестициите и банковите връзки и повишаването на безработицата в ЕС. Щефан Майстер от центъра за изследване на външната политика DGAP заяви, че „Русия разработва стратегия за всяка от тези държави. Дори когато няма военен план, винаги има медийна кампания, финансиране и корупция“.

Кисветер смята, че Берлин също така трябва да отговаря на позитивните промени. Според него такава промяна е изборът на Клаус Йоханис, обещаващият реформи румънски президент, който „заслужава подкрепа“.

Други анализатори в Берлин отхвърлят възможността Русия да е проблем на Балканите. Истинското предизвикателство е слабостта на ЕС, смята Душан Релджич от тръста SWP. “Няма шанс Русия да манипулира когото и да е. Хората от Балканите искат да влязат в ЕС, а не нещо, което Русия може да предложи. Руското влияние не се е увеличило. Влиянието на ЕС е намаляло след световната икономическа криза от 2009 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Добрата пропаганда не се нуждае от лъжи. (...) Тя няма причина, поради която да се бои от истината. Грешка е да се вярва, че хората са неспособни да понесат истината. Могат. Въпросът е истината да бъде представена по начин, по който да може да бъде най-пълно разбрана. Пропаганда, която лъже, доказва, че служи на лоша кауза. Тя не може да бъде успешна в дългосрочен план" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Гьобелс пише:" Англичаните следват примера, че когато някой изговаря лъжа, тя трябва да е наистина голяма и че лъжещият трябва да се придържа към нея. Те продължават да поддържат своите лъжи, сдори при риска да изглеждат смешни" Не са се променили много англосаксонците! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Ако питате мен, важното е търговията да върви. Кой какво влияние иска да налага, това зависи от народите(от източна европа) какви политици ще допусне на власт. Ако допусне крадци - народа ще плаща сметката. Както ние българите , допуснахме крадци , Допуснахме да се създадат обръчи от фирми и сега ще плащаме сметките на това нещо, както и на фалиралата банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++$$$$$$$$$$$$$$?????????????????+++++++++.......................!!!!!!!!!!!!!!..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Ем не ама вече немците стават много нахални, размазаха Югославия именно защото икономиката им беше силна е нали те бяха един МИНИ Европейски Съюз? За кво ги разделиха. Ааа всяка държава искала да е отделно ми сега и ние искаме всяка да си е отделно. Да не може само Германските концерни да продават и да трупат печалби и от там некой лев у Вашингтон. От едните продукцията от другите пушките, аре нема нужда. Канцлерката надявам се е учила история и знае Хитлер кво е прайл в Русия и на края един четвъртит с разширени вени, ако искат могат да пробват пак да видим дали ше им върже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ .....!!!! и аз съм с две ръце ЗА .....!!!!!..... ДА СМЕ СИ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА......!!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Ако това продължи, дали ще трябва да се тревожим за Сърбия, за западните Балкани, заяви канцлерът. (да затова ги разпарчатосахте през 1990)--------------------------------------------Тя даде ясно да се разбере, че Германия ще отговори, заявявайки: Това по никакъв начин не отговаря на нашите ценности. (да ама и на нашите не отговаря, ше те *** в дъртата пастърма)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Украйна, няма да бъде върната, тва беше нито Крим. Добре, че е тоя да им тури спирачки на тея *** ЕС. Ако искат война да заповядат. България по време на руския ботуш е действала по суверенно от колкото сега. Давали сме заеми и сме имали износ към сумай ти държави. Сега имаме само подаяния и заповеди от ЕС и Вашингтон и 0 износ. Дано тоя КГБто успее да го разпарчатоса тва ЕС, колкот по-бързо толкова по-добре. Ако има референдум дали да останем в ЕС или не гласувам и с двете ръце за разпад.И дано се разпаде, Амин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Такава държава като Украйна няма. Т'ва е една Македония по 20. Пълна измислица. Хората умират, понеже някой не им позволи да се разведат цивилизовано, както го сториха чехите и словаците. И този някой не е чичо ви Путин. Така или иначе това не променя тона на статията, която по същество нищо не казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Нито една държава не взима суверенни решения, всяко решение минава през Брюксел. Унгария, Австрия, Чехия, Словакия са против руските санкции, но Унгария бива заплашвана със санкции от САЩ ?!? Сърбия е в преговори за присъединяване към ЕС, но тъй като пък тя няма санкции към Русия ще получи санкции от ЕС - WTF та Сърбия не е в ЕС, кво искат от Сърбия и и нареждат ?!?!Сискам палци ей богу тоя ЕС да се разпадне и колкото по бърже толкова по-добре!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още