IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Мястото на Гърция е и остава в Европа

Стабилността на еврозоната не е под въпрос, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

14:31 | 06.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Мястото на Гърция е и остава в Европа

Мястото на Гърция е и остава в Европа, стабилността на еврозоната не е под въпрос, заяви на пресконференция днес  заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс. 

„Уважаваме демократичния избор на гърците на вчерашния референдум, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната“, добави Домбровскис. „В еврозоната има 19, а не само една демокрация“, допълни той.

По думите му ЕК трябва да получи мандат от еврогрупата, за да възобнови преговорите с Гърция. Комисията е готова да продължи работата с Гърция, но не може да преговаря по нова спасителна програма без мандат от еврогрупата, заяви още той Домбровскис. Въпреки това обаче нямало лесен изход, много време и възможности са били пропилени, много малко са били печелившите от настоящото положение. 

„За да намерим решение, необходимо е сериозно отношение от всички преговарящи страни. Ще бъде много трудно възстановяването на финансовата стабилност в Гърция без постигането договореност, без стратегия за  възстановяването на растежа и реформи, затова правителството в  Атина трябва да бъде много честно и открито да обясни на гръцкото общество каква е тежестта на решенията, които приема“, заяви още Домбровскис. 

„Европа беше до гърците през цялата криза, европейските данъкоплатци осигуриха невиждана парична подкрепа от 185 млрд. евро“, уточни той.

По неговите думи на утрешното заседание на министрите на финансите и на държавните и  правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел се очаква да бъдат определени следващите стъпки в тази сложна ситуация.

Имаме всички средства за осигуряването на финансова стабилност на еврозоната, институциите на ЕС са в готовност да ги използват и да пресекат разпространяването на нестабилност, посочи заместник-председателят на ЕК.

Той определи въведената банкова ваканция в Гърция като  нечестно решение. 

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Цитирам Европейската комисия - ЕK за първи път посочи открито Банките като първопричина и разпространител на криза - http://***.draftis.com/***/ek-za-purvi-put-posochi-otkrito-bankite-kato-purvoprichina-i-razprostranitel-na-kriza.html сенч. банкиране е 60-100 трилиона а дериватите са 600-1000 трилиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Мислих ви за по-интелигентен но явно съм се объркал Цитирам Европ.комисия и ООН - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/ЦионизъмВ Конституцията на САЩ - http://chitanka.info/text/12592-konstitutsija-na-syedinenite-amerikanskiпише ,че само Конгреса може да печата долари и да определя тяхната стойност(8. Конгресът има правото: 5. Да сече монети, да регулира тяхната стойност, както и стойността на чуждестранните монети)Кои са собственици на ФЕД ? Оказва се, че това са няколко юдо-хазарски фамилии начело с Ротшилдови, всичките изселници от Русия, Литва и Полша:Ротшилд, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Мойзес, Леман - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764За това убиха Кенеди - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
Лелелелеллееее- да ми се цитира "юридическия" източник на право - Фейсбук?! Защо не преминете към профилактичните прегледи - нормално е с възрастта човек да се изхабява и да започнат да се обаждат всякакви заболявания, както и да се появят нови, неоткрити до сега в организма Ви?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Ще ти го кажа просто - правото на ЕС може ли да противоречи на межд.право и на основните принципи на юрид.наука Отделно кой е казал ,че правото на ЕС е съвършено или умишлено не е направено така ,че да оневинява организирана международна престъпна група - http://***.globaledemokratischeunion.com/богопомазаните-ес-елити/Жак Атали е икономист и автор на много книги ''Евреите ,светът и парите'' Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/ЦионизъмОт години изследвам дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) или от всичко по-малко и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
29- Нима? Това, че цитираш като какаду едно и също правно основание от ДФЕС, което е ирелевантно в казуса гърция, прави ли те юрист, който разбира от право на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
До 30:"...По-рано днес членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията /ЕЦБ- бел. е моя/ Кристиан Ноайе заяви, че гръцкият държавен дълг, притежаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), не може да бъде отписан. "Гръцкия дълг, притежаван от Евросистемата, е дълг, който не може по самото си естество да бъде преструктуриран, защото това би било равносилно на парично финансиране на държава", заяви Нойер, който също така оглавява и Френската централна банка..."http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gyrciia-udyljava-bankovata-vakanciia-198121/#198121
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Между другото ЕК е отговорна за настоящата криза , защото 2011 пак така се изхвърляха . Да фалират спасителния фонд и да се приключва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис "определи въведената банкова ваканция в Гърция като нечестно решение".ТОВА СИ Е ЧИСТ РЕКЕТ НАД ГРЪЦКИЯ НАРОД И ТЕРОРИЗЪМ ЦЕЛЯТ УНИЩОЖАВАНЕТО МУ. Само гръцкият народ ли е задлъжнял?Вижте Германия с нейния 4,713 трильона $ външен дълг!!ЗАЩО КРЕДИТОРИТЕ СРЕД КОИТО Е И ЕЦБ НЕ ГИ ПРИТЕСНЯВАТ?!ИЛИ В ЕВРОПА СЕ ДВИЖИМ НА ДВЕ СКОРОСТИ - едните с пет предавки напред , а за сметка на тях другите с пет предавки назад.СТРАНЕН КОЛОНИАЛЕН МОДЕЛ Е СЪТВОРИЛА ГЕРМАНИЯ В ЕВРОПА. Тя метрополията , а останалите са нейна колония!Не разбирам как Франция и Англия допускат това?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Член 127(предишен член 105 от ДЕО)1. Основната цел на Европейска система на централните банки, наричана по-нататък "ЕСЦБ", е да поддържа ценова стабилност. Без да се накърнява тази цел, ЕСЦБ подкрепя основните икономически политики на Съюза с цел да допринесе за постигането на неговите цели, както са посочени в член 3 от Договора за Европейския съюз. ЕСЦБ действа в съответствие с принципа на отворената пазарна икономика при свободна конкуренция, като подкрепя ефективното разпределение на ресурсите и спазва принципите, посочени в член 119.2. Основните задачи, осъществявани чрез ЕСЦБ, са:- да определя и осъществява паричната политика на Съюза;- да осъществява валутни операции в съответствие с разпоредбите на член 219;- да държи и управлява официалните резерви в чуждестранна валута на държавите-членки;- да насърчава нормалното функциониране на платежните системи.- ДА НАСЪРЧАВА НОРМАЛНОТО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ПЛАТЕЖНИТЕ СИСТЕМИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
''EЦБ може да отпуска краткосрочна ликвидност САМО на платежоспособни институции (solvent). Гръцката централна банка не е такава, и гръцките банки не са'' - НЕДЕИ ,ЧЕ ПОЧВАШ ДА СЕ ИЗЛАГАШ ЗАЩОТО НЕ РАЗБИРАШ КАКВО Е ПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ Явно не разбираш от икономика и финанси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още