IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди гърци излязоха на протест срещу строгите мерки за икономии

Рестрикциите изпратиха много гърци в бедност и дългосрочна безработица, споделиха демонстрантите

20:50 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Хиляди гърци излязоха на протест срещу строгите мерки за икономии

Хиляди гърци се включиха в марш срещу строгите мерки за икономии. Протестиращите отправиха призив към правителството, че рестрикциите, наложени от кредиторите на страната са изпратили много гърци в бедност и дългосрочна безработица.

С плакати „Отказваме да живеем на трохи“ протестиращи от всякакви възрасти затвориха улиците около сградата на парламента в южната ни съседка. Демонстрацията бе организирана от Комунистическата партия, главно заради високото равнище на безработицата, което достигна 26,4%.

Протестиращите споделиха разтревожено, че често работниците  например в туристическата индустрия са зле платени и претоварени с работа.

„Ние сме тези, които плащат цената на тези строги мерки ежедневно. Нашите семейства вече са достигнали точката на бедност. Стига толкова“, коментира протестиращ.

Откакто навлезе в рецесия през 2008 г., икономиката на Гърция се е свила с повече от една четвърт, потискана от мерките за строги икономии, наложени от международните кредитори след първия спасителен пакет на страната през 2010 г.

Но най-голямото предизвикателство на правителството ще бъде избирането на нов президент през февруари, който трябва да бъде одобрен от парламента с квалифицирано мнозинство от най-малко 180 гласа. По-рано правителството на гръцкия премиер Андонис Самарас получи вот на доверие от парламента, но с неубедителен резултат.

Анализатори коментират, че именно този резултат прави несигурна способността на Самарас да събере необходимите 180 депутати, за да осигури победа на своя кандидат за президент до февруари 2015 г.

Вижте още интересни новини и видео материали – в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още