IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Московиси вече не изключва Grexit

Няма да задържим Гърция на всяка цена в еврозоната, заяви еврокомисарят по финансовите въпроси

13:19 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Московиси:&nbsp;Напускане на Гърция на еврозоната би причинило на единния валутен съюз &quot;големи политически щети&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Московиси: Напускане на Гърция на еврозоната би причинило на единния валутен съюз "големи политически щети". Снимка: Ройтерс

След германския министър на финансите Волфганг Шойбле сега и еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси вече не изключва излизане на Гърция от еврозоната. „Няма да задържим Гърция на всяка цена в еврозоната“, заяви в интервю за германския всекидневник Die Welt Московиси.

„Преобладаващата воля на Еврогрупата е да запазим Гърция в еврозоната, но финансови инциденти могат да се случат. Нашата задача не е да ги организираме, а  да ги предотвратим", каза комисарят. По подобен начин наскоро се изказа и германският финансов министър Волфганг Шойбле.

„Тъй като отговорността и възможността да се реши какво ще се случва е на Гърция и тъй като ние не знаем точно какво правят отговорните фактори в Гърция, не можем да го изключим (излизане от еврозоната – бел. ред.)“, заяви Шойбле през уикенда пред австрийската телевизия ОRF.

Само преди дни в интервю за германското списание Spiegel Московоси заяви, че излизане на Гърция от еврозоната би било катастрофално за валутния съюз. „Ако която и да е страна напусне този съюз, пазарите веднага ще поставят въпроса коя държава ще бъде следващата и това може да стане началото на края", предупреди той.

Днес еврокомисарят предупреди, че напускане от Гърция на еврозоната би причинило на единния валутен съюз "големи политически щети". „Еврото е повече от просто една система на фиксирани валутни курсове, тя е единна валута. Ако част от нея бъде откъсната, валутният съюз като цялост ще пострада, защото интегралността ѝ ще бъде поставена под въпрос", каза Московиси. Същевременно той каза, че възможният трети спасителен пакет за страната би следвало да изглежда по съвсем различен начин от предходните два. 

В спора за военните репарации от времената на Втората световна война французинът застана зад позицията на Германия. „Въобще не е от помощ за преговорите да злоупотребяваме с миналото за политически цели в настоящето“, каза той. Гръцкото правителство настоява за репарации от Германия заради Втората световна война и смесва  тази дискусия с договарянето на нов спасителен пакет. От своя страна федералното правителство смята въпроса за репарациите и компенсаторните плащания за завършен в правен и политически аспект.

Междувременно изглежда, че председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е
единственият оптимист, който смята, че при определени условия  още тази седмица е възможно да бъде постигнато споразумение между Гърция и нейните европейски партньори за разблокиране на заемите за страната, пише в-к "Имерисия", цитиран от БТА.

"Преговорите с Гърция трябва да бъдат доведени до край. По принцип има едно споразумение с нея в рамките на  Еврогрупата. Гърция трябва да представи предложения за реформите, за инвестиционната рамка на страна и за съживяване на икономиката. Време е вече, не можем да чакаме, за да стигнем до компромис. Намираме се на последната права на преговорите, нужно е решение преди края на този месец", каза Мартин Шулц, като отхвърли вероятността за Grexit.

"Ако искате да остане някой в едно семейство, не правете проучвания за евентуалното му напускане. Работим  упорито, за да задържим Гърция в еврозоната. Оставането й е от общ европейски интерес", каза още Шулц.

Оптимизмът на председателя на ЕП идва на фона на канонада от негативни изявления по адрес на Гърция от страна  на други европейски представители, като ръководителят на  Еврогрупата Йерун Дайселблум, който не изключва възможността от "кипърски сценарий" за страната.

Германският канцлер Ангела Меркел също каза, че срещата й с гръцкия премиер в Берлин в понеделник в никакъв  случай няма да замести оценката за гръцката икономика от страна на тройката. 

Европейската комисия пък се закани да блокира  законопроекти, внесени от гръцкото правителство за преодоляване на хуманитарната криза и за облагането с данъци на вносни стоки, с мотива, че това са едностранни действия, несъгласувани с кредиторите.

В същото време Morgan Stanley и Moody's в свои анализи отново подеха темата за Grexit, като предупреждават, че това не е изключено да се случи. Според главния икономист за Европа на Morgan Stanley Даниеле Антонучи възможността за излизане на Гърция от зоната през следващите шест месеца е около 25%. 

В краткосрочен план тя счита, че има вероятност от 35% за въвеждане на контрол върху капиталите „Компромис за преструктуриране на дълга в замяна на реформи обаче може да бъде постигнат. Гърция ще се върне в програма, с по-малко участие на официалния сектор [Международния валутен фонд, Европейската централна банка, и т.н.], а страната ще отчете икономически ръст от 0,7% през 2015 г.“, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още