IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Икономиката на Украйна върви към възстановяване

Да се извършват реформи е процес, а не еднократен акт, предупреди обаче ръководителят на МВФ

08:39 | 07.09.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Украинският президент Порошенко и ръководителят на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинският президент Порошенко и ръководителят на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

„Аз съм много оптимистично настроена от напредъка, който е постигнат през последните месеци“, заявява ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пред украинския президент Петро Порошенко по време на посещението си в Киев, преди в украинската столица да пристигне мисия на МВФ, която да оцени дали страната отговаря на критериите за получаване на трети транш от четиригодишната кредитна програма на стойност 17,5 млрд. долара.

„Украйна изненада света“, пояснява още Лагард, цитирана от Wall Street Journal. “Да се постигне това, което сте постигнали за такъв кратък период от време, е не просто нещо, а е удивително", казва още управляващият директор на МВФ Кристин Лагард пред Порошенко по време на съвместна пресконференция. 

Според нея фискалната позиция на страната се засилва, валутният пазар се стабилизира, а банковият сектор се “поправя“, така че банките да са по-солидни и да могат да започнат да предоставят отново кредити.

Въпреки това по думите ѝ това представлявало само началото на пътя. „Да се извършват реформи е процес, а не еднократен акт“, казва Лагард пред Порошенко. Въпреки това мерките на кабинета са довели до това да изглежда, че страната прави „обратен завой към ръста“.

Освен това Лагард отново призовава всички кредитори да споделят наскоро договореното облекчаване на дълга на Украйна. Основните донори се съгласиха наред с други неща да се откажат от 20% от вземанията си. Частните кредитори, включително американският взаимен фонд Franklin Templeton Investments, приемат редуциране от 20% на номиналната стойност на украинските им държавни ценни книжа (ДКЦ) и отлагане на матуритета на държавния дълг с четири години. 

Киев няма да плаща разходите по дълга, ако икономическият ръст е под 3%, но ще увеличи плащанията, ако икономиката се разрасне с по-бърз темп. Украйна ще плаща лихвен процент от 7,75%, което е малко над сегашните му нива. Преструктурирането на дълга в размер на 18 милиарда долара трябва да бъде завършено до края на октомври. Русия обаче призовава за пълното погасяване на нейния заем в размер на 3 млрд. долара.

Международният валутен фонд и западните кредитори оказаха сериозен натиск върху частните кредитори да приемат краткосрочни загуби, за да не се отслаби прозападното правителство в Киев и да бъде подпомогнато в неговата програма за реформи за преструктуриране на икономиката. Те обвързаха обещания пакет от помощи в обем от 40 милиарда долара със споразумението за дълга.

Посещението на ръководителя на МВФ в Киев, директно след края на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 в Анкара, Турция, (4-5 септември), се случва в навечерието на нови политически вълнения в Киев, които подхраниха опасенията извън страната, че правителството може да загуби подкрепата за трудната програма за икономическо преструктуриране.

МВФ прогнозира, че икономиката на Украйна ще се свие с 9 процента през текущата година, отчасти защото важни индустриални райони се намират в контролирани от проруските бунтовници източни части на страната. Тази оценка обаче всъщност дава сигнал за стабилизация предвид икономическия срив от 17,6 процента през първото тримесечие. Освен кървавия конфликт икономиката пострада и от драстичното обезценяване на местната валута.

През 2015 г. Украйна вече получи 6,7 млрд. долара от МВФ, а следващият транш ще бъде от 1,7 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
stefan333
преди 8 години
Бойчо Боичев пак е объркал статиите ! Заглавието е Украйна върви към затъване ! Ама нали американското посолство са му поръчали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Пак същите глупости финансовият сектор,банките,валутният пазар,а товаче 70% от трудоспособните ще останат без работа на тая кокошка не и пука.Важното е чейнча да върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Тая старата *** приспива играта / кредиторите , до следващата *** изцепка на хунтата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ммм добре, да върнат там тея 3 милиарда ли колко са и тогава да продължават да се възстановяват ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
Общи приказки, обичайните конграчулешън Бори...Поросенко.Като са толкова добре, защо просят кинти от Г7 да им платят газа тази зима ?Чакаме словаците да изпищят. Словашкият газ бил по-скъп от руския с 20$, обаче там не се изкало предплата :) Да видим докога :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
крас
преди 8 години
Украйна изненада света казва ХИЕНАТА ЛАГАРДЕ КАК НЯМА ДА ГО ИЗНЕНАДА - за година съсипаха държавата си!ХИЕНАТА очаквала всички кредитори да се откажат от 20% от вземанията си!"Русия обаче призовава за пълното погасяване на нейния заем в размер на 3 млрд. долара"ЛОША СВЕТОВНА ПРАКТИКА ЩЕ Е УКРИТЕ ДА ОТКАЖАТ ПЛАЩАНЕТО НА РАШЪНИТЕ!ТАКЪВ ПРЕЦЕДЕНТ УТРЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОВТОРЕН И В ГЪРЦИЯ И КЪДЕ ЛИ НЕ!Освен това рашъните им показаха, че освен моркови имат и тояги които ще се разходят по гърбовете на МАЛОУМНИЧЕЩАЩА киевска хунта. НАПРАВО ЩЕ ГИ ПОМЕТАТ КАТО БЯСНА КРАВА ТЕЛЕТО.Укрите ще продължават да потъват стремглаво теглейки нови заеми за да спасяват власта от ПОБЕСНЕЛИЯТ СИ КОМШИЯ на когото дължат и когото обявиха за ВРАГ 1 !! МАЙКА ИМ Е ЖАЛНА!КАКТО СА ТРЪГНАЛИ НЕЩАТА СКОРО РЕВОЛЮЦИЯТА ИМ ЩЕ ИЗЯДЕ ДЕЦАТА СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още