IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите сътресения в Турция изтриха 24 млрд. долара от фондовия пазар

Лирата преживя най-големия си месечен срив от декември 2013 г.

17:22 | 31.05.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турските акции записаха през май най-големия си спад от две години насам, след като политическата криза в страната и оставката на премиера Ахмет Давутоглу доведоха до разпродажби на активи, съобщи Bloomberg.

Индексът Borsa Istanbul 100 се понижи с 8,1% този месец, което е най-резкият спад от януари 2014 г.

Стъпките на президента Реджеп Ердоган за затягане на хватката му около властта изтриха 24 милиарда долара от турския фондов пазар и превърнаха турските облигации в най-зле представящите на развиващите се пазари. Освен това турската лира се обезцени с 5,3 на сто.

Наследникът на Давутоглу Бинали Йълдъръм изрази подкрепа за намеренията на Ердоган да централизира властта в президентската институция. 

Турските фондови пазари са напът да запишат най-големия отлив на капитали от ноември, когато Русия наложи санкции над страната заради сваления самолет и когато Партията на справедливостта и развитието спечели изборите.

„Бих купил акции, ако има нормализиране в отношенията между Русия и Турция и бих купил дори повече, ако се сложи край на продължителния цикъл на избори и референдуми“, казва Майкъл Данечи от Duet Asset Management в Лондон.

Турските акции са обект на натиск и заради по-широките разпродажби на рискови активи през май, провокирани от повишените шансове Федералният резерв на САЩ да затегне паричната политика през лятото.

Акциите на банките Turkiye Garanti Bankasi и Turkiye Halk Bankasi поевтиняха съответно с 11% и 17% през май. Чуждестранните инвеститори са изтеглили капитали от акции на стойност 645 милиона долара от 1 до 20 май.

Лирата преживя най-големия си месечен срив от декември 2013 г. Към 17:00 часа българско време валутата поевтинява спрямо долара с 0,30% и един долар се обменя за 2,9454 лири.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши със 75 базисни пункта до над 9,98%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
Eon
преди 7 години
Никога не съм и предполагал каква може да бъде връзката на турския фондов пазар и самарското знаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Qino
преди 7 години
А как ще перифразираш това:Бегут агаряне! Мы братья славяне!И с нами спасительный крест,Кирилл и Мефодий, мечта о свободе,Самарское знамя и честь!За правое дело сразимся мы смело,За мать, за сестру и за дочь,За слезы любимых, за муки родимых,Гони басурманина прочь!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
Ironhorse
преди 7 години
Ердоган и Путин са нагледен пример, защо управляващите трябва да имат по два мандата и на село.И двамата вдигнаха икономиките, но властта им замая главата.Сега не само, че ще погубят това което са направили за 10 години, но и допълнително ще нанесат огромни щети на страните си.Специално за форумните *** русог***зоблизци ...И ако трябва да перифразирам израза на Аксаков, "то всяко тържество на Русия е смърт за България."ППИзказването е на И. С. Аксаков, редактор на в. Русь, бр. 24"Всяко тържество на България е смърт за русия"http://bezlogo.com/2011/04/%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82-%D0%B7%D0%B0.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Остави го - на безмитния толкова си му е акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 8
panther
преди 7 години
Коя е тая пропаганда дето твърд, че Русия ще съсипва долара? Че аз пропагандите не ги разбирам много.Покупки за 1.75 милиарда било липса не интерес? Брех, искам и аз малко такива "липси" в моя джоб :(То коментарите и рейтингите им с медиапул садоста показателни.А оригиналната статия беше за турция, нна теб руснаците да не са ти правили нещо лошо като малък, че все за тях бълнуваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 26
DutyFree
преди 7 години
Специално за *** съветски кратуни - освен останалия резил - пропагандата твърди как Русия ще съсипе долара и това е въпрос на месеци. В същото време обаче Русия се опитва да пласира облигации в долари!?, към които липсва интерес.http://***.mediapool.bg/putin-otchayano-tarsi-novi-miliardi-news249835.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 15
panther
преди 7 години
Важно е че свалиха самолета на наглия агресор, брутално навлязал цял километър на неприкосновената турска територия! На чужди територии право да навлизат и да бомбардират имат само демократичните американски и турски армии!Пък и какво са 24 милиарда загуби на борсата + още няколко десетки милиарда загуби от търговия и туризъм, срещу потупване по гърба от доволните хамерикански братя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още