IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През последните две години на пазара в Русия не е излизала нова банка

В сектора вървят процеси на окрупняване

12:38 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните две години на пазара в Русия не е излизала нова банка, въпреки че има подадени и одобрени заявления, съобщава „Известия“.

Броят на заявленията за регистрация на нови кредитни институции за този период съществено е намалял – те са малко над дузина, информира изданието, като се позовава на данни на Централната банка. От подадените заявления е одобрена една трета, но в страната не са отваряни нови банки.

Интересът към този бизнес е спаднал заради доходността, а и в страната има достатъчно кредитни компании, казват експерти.

Изданието коментира, че руската Централна банка през последните 3 г. съществено е оздравила  банковия сектор. При регулатора през 2015 г. са постъпили девет заявки за регистрация на кредитни институции, а през 2016 г. - седем. Десет заявления са получили отказ. 

Основните причини за отказ са били неудовлетворително финансово състояние на акционерите или несъответствие на документацията със законовите изисквания.

От Централната банка са уточнили, че през 2015 г. са регистрирани две нови кредитни компании, а през 2016 г. - три. От „Известия“ смятат, че това не са банки, а клирингови компании, кредитни кооперации и др.

Фактът, че броят на банките намалява, а нови не се откриват, се обяснява от експертите с ниската рентабилност на бизнеса.

В момента основните сделки на банковия пазар са за сливане и придобиване, което уедрява кредитните институции, казва  Вячеслав Андрюшкин, първи зам.-председател на Азиатско-тихоокеанската банка (АТБ).

Според банкер, пожелал анонимност, на пазара има немалко предложения, включително за продажбата на банка за 300 млн. долара в един от регионите.

„Не е задължително да се създава нова банка, такава просто може да бъде купена от акционерите“, допълва проф. Юрий Юденков от факултета по финанси и банково дело към Руската академия за национална икономика и публична администрация.

В процеса на оздравяване на сектора руската Централна банка е повишила изискванията към минималния капитал на банките от  180 млн. до 300 млн. рубли през 2015 г. и се очаква ново повишение в рамките на следващите две години. Завишени са и изискванията към мениджмънта с изисквания за разкриване на информация.

Вячеслав Андрюшкин отчита и значителните инвестиции, които банките ще трябва да направят в следващите години в  информационни технологии, а според него не всички предприемачи са готови да направят такива стъпи в конкуренция с големите участници на пазара.

Според справка на „Известия“ към 1 януари в Русия работят 575 банки. Първите 200 държат 95% от пазара на банкови услуги. Въпреки намалелия брой банки расте достъпът до дистанционни финансови услуги в регионите и сред населението. Достъпността на кредитите и други продукти се повишава, включително като цена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още