IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин призова за повече инвестиции в Далечния изток на Русия

В резултат на влошените отношения със Запада Москва търси подкрепа най-вече от китайските, корейските и японските инвеститори

10:12 | 04.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът Владимир Путин призова в петък местните и чуждите инвеститори да помогнат за развитието на огромния Далечен изток на Русия, обещавайки висока възвращаемост и уверявайки икономиките от Азиатско-Тихоокеанския регион в тяхното стратегическо значение, съобщава Ройтерс.

Путин нареди на правителството си да увеличи усилията си за развитие на Източния икономически форум във Владивосток, събитие, което той самият инициира.

„Ще осигурим на инвеститорите най-добрите условия за бизнес, така че Далечният изток на Русия успешно да се конкурира от гледна точка на ефективност и възвращаемост на капитала с водещите бизнес центрове“, заяви Путин пред участници при откриването на форума.

Той допълни, че най-голямата петролна компания на Русия, Роснефт, ще инвестира 1,3 трлн. рубли (19,56 млрд. долара) в проекти в региона.

В руския Далечен изток, който покрива огромна територия между езерото Байкал в Източен Сибир и Тихия океан, има изобилие от природни ресурси, включително горски и рибни запаси.

Путин ухажва най-вече китайските, корейските и японските инвеститори във Владивосток, след като отношенията на Москва със Запада се обостриха в резултат на украинската криза. Оттогава Русия се обърна на изток, търсейки икономическо, политическо и военно сътрудничество.

„Убеден съм, че страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, въпреки сегашните си проблеми, ще останат двигателят на световната икономика, най-важният пазар на стоки и услуги“, заяви Путин.

„Укрепването на отношенията със страните от региона е от стратегическа важност за Русия“, допълни той.

Путин обеща повече държавни средства за региона и заяви, че Русия, с огромната си ресурсна база, може да подкрепи ускоряването на растежа на региона.

„Виждаме и вярваме, че Азиатско-Тихоокеанският регион има интерес към силна и успешна Русия, отворена към сътрудничество и с конструктивен дневен ред“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
Nikola666
преди 8 години
Какви са тези "призиви". Мекушавост! Издава се указ и прас! Инвестициите се изсипват.Русия всячески се опитва да е в добри отношения. http://***.reuters.com/article/2015/09/02/us-russia-japan-parade-idUSKCN0R20TB20150902 Ето така се прави. "Виж ми мускулите!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 8 години
под корейски, северно корейски ли имате в предвид ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още