IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Търсим приятели, а не врагове

В годишното си изказване към нацията Путин използва необичайно мек тон

14:54 | 01.12.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин използва необичайно мек тон в годишното си обръщение към нацията в четвъртък, заявявайки, че Москва иска да се разбира с новата администрация на САЩ и търси приятели, а не врагове, съобщава Ройтерс.

Путин преди използваше изказванията си, за да отправя остри нападки срещу Запада и най-вече САЩ. Този път обаче той се въздържа от критики и фокусира по-голямата част от речта си върху местните социални и икономически прогнози.

Не искаме конфронтация с никого. Не се нуждаем от това. Не търсим и никога не сме търсили врагове. Нуждаем се от приятели“, каза Путин пред политическия елит на Русия в една от най-величествените зали в Кремъл.

Готови сме да си сътрудничим с новата администрация на САЩ. Имаме споделена отговорност да гарантираме международната сигурност“, допълни той.

Всяко сътрудничество между САЩ и Русия трябва да бъде от взаимна полза и да е балансирано, каза той.

Путин и преди е изразявал надежди, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп може да помогне да се възстановят влошените отношения между САЩ и Русия. Според анализаторите е малко вероятно той да иска засилване на антизападната си реторика преди встъпването в длъжност на Тръмп през януари.

Руският лидер каза, че се надява да намери общ език с Вашингтон, най-вече в борбата с глобалния тероризъм.

С това руският президент намекна за ситуацията в Сирия, където Москва подкрепя президента Башар Асад, докато сегашната американска администрация подкрепя бунтовническите групи.

Москва се надява Тръмп да даде на Русия по-голяма свобода там и да постигнат военно сътрудничество в борбата с терористичната групировка ИДИЛ.

Тонът на Путин може би по-мек от обикновено, но той все пак ясно показа, че Русия ще продължи твърдо да защитава интересите си.

Оплаквайки се за това, което той определя като „митове“ за руската агресия и руската намеса в изборните процеси на други страни, той каза, че Москва иска да взима независими решения за собствената си съдба.

Ще градим нашето бъдеще без съвети от някой друг“, каза Путин.

Основната цел на изказването на Путин явно обаче беше самият руски народ.

Посланието му към хората бе, че най-лошото от мъчителната икономическа криза е вече в миналото и че сега е време фокусът да бъде върху подобряването на жизнените стандарти чрез по-големи инвестиции в образованието и здравеопазването.

Следващите президентски избори в Русия ще бъдат през 2018 г. и макар че все още не е заявил дали ще се кандидатира за още един мандат, очакванията са Путин все пак да участва в изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 13
Ironhorse
преди 7 години
Приятелите са враговеИстината е лъжаВойната е мири т.н. по Оруел ...Путин каквото и да прави полезен ход няма, защото жизненият стандарт пада главоломно, а технологичното изоставане е почти катастрофално.Той или ще държи властта до смъртта си или ще бъде убит.Путин да падне или сдаде властта и да остане жив, въобще не го виждам като вариант, той чоевидно също.Докато САЩ, Япония, Китай, Германия, Франция, Великобритания, Австралия, Канада и т.н. имат държавни стратегии за 3-5-10-20-30-50 и 100 години, Путин действа на момента.А какво ще стане след него, въобще не го е еня, все пак е диктатор.Що се отнася до дрънкането на оръжие ...ВПК на Запад никога не е очаквал подобен подарък. Как да убедиш обществото да заделя 2% от БВП за оръжия, ако Русия беше нормална държава.Сега започва нова надпревара във въоръжаването и Путин знае, как завърши първата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
многодобре
преди 7 години
....."Путин преди използваше изказванията си, за да отправя остри нападки срещу Запада и най-вече САЩ. Този път обаче той се въздържа от критики и фокусира по-голямата част от речта си върху местните социални и икономически прогнози."......надява се човека,че бъдещият американски президен ще е свободен във взимането на решения и те така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още