IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато всичко се нарежда перфектно за Владимир Путин

Няколко избори бяха спечелени от русофили в Европа и Съединените щати, а руският президент със сигурност ще се опита да осребри тези събития

08:07 | 01.12.16 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изолиран до неотдавна на международната сцена, Владимир Путин сякаш обра джакпота през ноември, след като няколко избори бяха спечелени от русофили в Европа и Съединените щати, пише агенция AFP в анализ от Москва, цитиран от БТА.

Кремъл ще се опита да осребри тези събития, смятат руски политолози, цитирани от агенцията.

На 8 ноември Доналд Тръмп, който не крие симпатиите си към руския президент, спечели Белия дом и обеща да изгради "силни отношения" с Москва. По-малко от седмица по-късно за президенти на България и Молдова бяха избраните проруски настроените Румен Радев и Игор Додон.

В неделя във Франция десницата излъчи за кандидат за президент на изборите през 2017 г. бившия премиер Франсоа Фийон, който се обяви за сближаване с Москва, подобно на лидера на крайната десница Марин льо Пен, която сипе похвали към Владимир Путин.

След като в САЩ и Европа бяха избрани лидери, които заговориха за сближаване с Москва, Владимир Путин заема все по-централно място в дебатите, разтърсващи Запада в началото на 21-и век. Според Мария Липман, експерт в центъра Карнеги в Москва, тази промяна е резултат от една отдавна водена политика, от която той бере плодовете сега.

"Ако Владимир Путин става все по-популярен, това е защото хората са все по-силно привлечени от лидери, които се обявяват против системата", разклатена от множество политически и икономически кризи, обяснява Липман.

Макар че името му се споменава от всички, руският президент измина дълъг път: през март 2014 г., след анексията на украинския Кримски полуостров от Москва, той бе заклеймен и Русия бе наказана със серия европейски и американски санкции. След това, през септември 2015 г., с началото на военните операции в подкрепа на сирийската армия, критиките срещу него се засилиха: Русия бе обвинена от редица западни страни, че е съучастник във военни престъпления в Алепо.

Изправен срещу Русия, Брюксел - един от невралгичните центрове на властта на международната сцена, понесе тежък удар: през юни британците гласуваха за излизане от Европейския съюз, отслабен от възхода на популистките движения.

От другата страна на Атлантика поредица провали на американската външна политика подкопаха авторитета на Вашингтон в света, като това се случи и със Сирия, където Москва пое инициативата.

Това бе добре дошло за Владимир Путин, който изведнъж се оказа надеждна алтернатива на Вашингтон и Брюксел, анализира руският политолог Константин Калачев. Според него Владимир Путин е харесван, защото се представя като обикновен човек, който умее да управлява риска и може да накара САЩ да се огънат.

"Цената, която плати руското население, за да заеме Путин тази позиция на силата в международните дела, е гигантска: жизненият стандарт се срина" заради американските и европейските санкции срещу Москва, напомня Липман. Затова приоритетът ще бъде да се осребрят новите симпатии сред управляващите елити, за да се постигне отменяне на санкциите, добавя тя.

Правдоподобен сценарий: Доналд Тръмп, двама кандидати за президентските избори във Франция - Франсоа Фийон и Марин льо Пен, без да забравяме България, Унгария, Чехия Словакия - подкрепят отменяне на санкциите, пише АФП.

Срещу Владимир Путин обаче все още е изправена германският канцлер Ангела Меркел, която ще се кандидатира на изборите през 2017 г. и е против руските бомбардировки срещу Алепо.

Кремъл трябва да се разбере и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган - въпреки затоплянето на отношенията, Анкара продължава да подкрепя бунтовниците.

Въпреки това по сирийския проблем Владимир Путин вече е големият печеливш: той успя да наложи възгледа, че изборът се свежда до Башар Асад или групировката ИДИЛ, коментира Липман, цитирана от АФП. "Тази позиция в преговорите вече е почти непоклатима", добавя тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 56 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Матрялчето верно е доста тъ пичко, ама от АФП толкоз. Може некой ден да доживееме и анализ защо хората около Атлантика все по-упорито гласуват срещу душманите на Путин... хихи...Иначе, според един набиращ популярност виц из мрежата, Путин бил внесъл в думата за одобрение проект за указ за награждаването на Обонго с най-високата държавна награда на Русия за изключителния му принос в развитието на страната! Досега в историята на Русия няма такъв шеметен скок напред, както тези четири години от втория мандат на Черню - според собствените му оценки, е заварил Русия в качеството й на регионална бензиноколонка, а я оставя като военна и политическа световна суперсила (изказано на съвместната пресконференция с Меркел преди дни).Дет вика кварталният еректродърводелец бай Иван Теслата - дай боже повече врагове на Путин като Обонго, Шмъркел, Холандски и наш Плювню, както и медийният им антураж! Не му требват приятели... хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 38 rate down comment 7
khao
преди 7 години
обиждам се, Овчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 42 rate down comment 8
Ironhorse
преди 7 години
Знаете ли ...от няколко седмици има пренатягане и от двете страни !Истерията е обхванала както Москва, Брюксел и Вашингтон, така започва и да се разлива по света.Според мен се търси ново равновесно положение, след небивал икономически подем от 1990 до 2008г.САЩ са си САЩ - най-големите.Русия обаче ближе рани и постоянно се закача с дребни държави, за да поддържа самолюбието си.Китай - стана истински колос, че се готви и за търговска война със САЩ.Германия - отново, но по икономически път диктува нещата в Европа. Вижда се, Меркел изкукурига, а го патим всичките европейци.Япония - тя пък е в криза от 1990 и вече се страхува от Китай.Днес има толкова тунеядци, колкото е било цялото човешко население преди 10 века. Проклятието на света е задължението на държавата да отглежда тунеядци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 46 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
"иначе анализа е обида за всеки интелегентен човек ...."Виждам , ти не се обиждаш и не си отиваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 41 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
"иначе анализа е обида за всеки интелегентен човек ...."Виждам ти не се обиждаш и не си отиваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 38 rate down comment 12
Птица
преди 7 години
FT: Русия движи антишистовите протести в България, Кремъл свали Борисов през 2013-ahttp://offnews.bg/news/Politika_8/FT-Rusiia-dvizhi-antishistovite-protesti-v-Balgariia-Kremal-svali-Bo_424617.htmlНие трябва да помним антишистовите протести и другите организирани акции срещу правителството на Борисов. Това беше добре планиран сценарий, създаден от местни корпоративни, олигархични и икономически интереси, свързани с Русия.Това твърди бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пред Financial Times. Британското издание определя Цветанов като "близък доверен човек на Борисов".През януари 2012 година eдна седмица на протести на природозащитници беше достатъчна, за да накара премиера Бойко Борисов да смекчи позицията си и да отмени лиценза за американската енергийна компания Шеврон да търси шистов газ в района, където в тази балканска страна се отглежда жито, пише FT.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 37 rate down comment 12
DADA
преди 7 години
Рассказывали, что, когда Путин в прошлом году вернулся с саммита Г 20 в Австралии и стало понятно, что страна в полной изоляции, он собрал членов экономического блока правительства и сказал: Расскажите, какой у вас план действий. А Улюкаев ответил: Владимир Владимирович, мы думали, что план есть у вас. Никто так себе не позволяет вести себя с ПутинымВсе пак е добре да се прави семантическа разлика между страх и увжаение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 51 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Вовата им пречи на "свободния пазар" и опитите им да гепнат руските залежи на що ли не. Затова се пенявят толкова. Безплатно висше, безплатна медицинска помощ и тем подобни глупости. Нямат място на свободния пазар.Даже глупакът му с ***, тръгнал да забранява продуктите на Майкрософт за ползване от държавната администрация. От къде накъде ще руши "свободния пазар" с това си безобразно поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 38 rate down comment 19
khao
преди 7 години
*** винаги говорят така за диктаторите, та и ти не правиш изключение.... това че нашите политици са се ояли и трябва да им направим корекция, не значи че трябва да ставаме диктатура като държавата от третия свят русия ... ти оня ден плака за кастро, нали ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 41 rate down comment 20
khao
преди 7 години
*** винаги говорят така за диктаторите, та и ти не правиш изключение.... това че нашите политици са се ояли и трябва да им направим корекция, не значи че трябва да ставаме диктатура като държавата от третия свят русия ... ти оня ден плака за кастро, нали ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още