IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна призова ЕС да спре "Северен поток 2"

Според премиера Яценюк проектът не е от интерес нито за Украйна, нито за евросъюза

21:37 | 07.12.15 г. 4
<p>
	Арсений Яценюк <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Арсений Яценюк Снимка: архив Ройтерс

Украинският министър-председател призова в понеделник Европейския съюз (ЕС) да блокира проекта за газопровод „Северен поток 2“, заявявайки, че той ще навреди на Украйна и ще предостави на Русия по-силен монопол върху газовите доставки на континента, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

„Вярваме, че този проект трябва да бъде спрян, забранен, тъй като смятаме, че той не е от интерес за Украйна и ЕС“, заяви Арсений Яценюк след среща с двама високопоставени представители на ЕС. Газопроводът, каза той, ще даде „по-силен монопол на руския газ“.

През юни Royal Dutch Shell, германската E.ON и австрийската OMV заявиха, че ще позволят на Газпром да доставя допълнителни 55 млрд. куб. м. газ към Европа всяка година чрез газопровода „Северен поток“, преминаващ през Балтийско море.

Предложението за газопровода ще даде на Москва алтернатива на използването на Украйна за транзитен маршрут. В момента ЕС внася около една трета от газа от Русия, като почти половината преминава през Украйна.

Проектът „Северен поток 2“ поставя Брюксел в трудна позиция. ЕС заема е централен актьор в усилията за подкрепа на Украйна в сблъсъка ѝ с Русия по въпроса за Източна Украйна и обеща енергиен съюз, който ще диверсифицира енергийните доставки. Представители на ЕС заявиха по-рано тази година, че съществуващите газопроводи от Русия вече задоволяват достатъчно съществуващите и бъдещите енергийни нужди на блока.

Американски представители също налагат натиск върху ЕС да спре проекта, твърдейки, че той може значително да засили влиянието на Русия върху съседа ѝ. Представителите на ЕС обаче неведнъж са казвали, че не могат да блокират проект, който спазва законите на региона.

В отговор на Яценюк еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан потвърди тази линия, заявявайки, че е „важно да се поддържа конкуренцията“ в енергийния сектор и настоя, че ако проектът е според правилата на ЕС, „няма за какво да се хванем“.

Той обеща обаче, че „ще осъществим много стабилна и задълбочена оценка“.

Проблемът може да бъде поставен за обсъждане на срещата на лидерите на ЕС по-късно този месец. Писмо, подписано от няколко европейски правителства, бе изпратено до Европейската комисия наскоро с опасения по проекта.

Отделно от това Яценюк обвини проруските сепаратисти в Източна Украйна, че са възобновили обстрела срещу правителствените сили в понеделник сутринта. Според премиера този ход е последният пример за нарушаването на мирното споразумение от Минск от февруари.

ЕС и САЩ многократно са заявявали, че свързват облекчаването на санкциите върху Русия с пълното прилагане на сделката от Минск.

Яценюк отново призова за препоръка от Брюксел към правителствата в ЕС за одобряване на безвизов достъп до блока. Украйна се надява да спечели тази промяна в началото на 2016 г., а министър-председателят заяви, че Киев вече е приложил всички реформи, от които е зависело одобрението на Брюксел.

Очаква се ЕК да публикува препоръката си около 15 декември.

Хан призна, че Украйна е предприела обещаните стъпки и заяви, че се надява изпълнителният орган на ЕС да може да представи „много положителен“ преглед на прогреса на Украйна. Той обаче предупреди, че не може предварително да определи какъв ще е резултатът.

Представителите на ЕС досега са посочвали, че макар Украйна да е въвела по-голямата част от законовата рамка, за да спечели безвизов достъп, тя все още трябва да предприеме последващи действия по някои стъпки, включително мерки за заздравяване на антикорупционните институции на Киев. Това може да се окаже нужно за спечелването на официална правна подкрепа от Брюксел по искането на Украйна за безвизов достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
Boyko Tikvata
преди 8 години
Политиката на Говнюлюк и Потрошенко не води на никъде. Германия и Русия си се обичат тайничко от край време и ще си изпълнят първоначалния замисъл на Северен поток (с 4 тръби, тоест двойно от тези в момента). Ще дойде 2020та, ако дотогава украинците не са избрали отново про-руски управници, ще секне транзита на газ през Украйна майна. Дотогава Силата на Сибир ще бъде построен и дяда Ивана ще доставя на Китай далеч повече газ. Европа ще мрънка, но в един момент ще разбере, че руски газ може да се получава само от Германия. Украйна и Словакия ще останат с пръст в уста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Да се хване за палците очилатият запъртък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 4
Jorkata
преди 8 години
Те направо са си му казали да се хване за д.едовия:"В отговор на Яценюк еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан потвърди тази линия, заявявайки, че е важно да се поддържа конкуренцията в енергийния сектор и настоя, че ако проектът е според правилата на ЕС, няма за какво да се хванем."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
......... заявявайки, че той ще навреди на Украйна ........-------------------------------------------------------------------- то това е целта на занятието ако тоя суяк още не го е разбрал си е негов проблем .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още