IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Австрия ще има предсрочни избори тази година

Външният министър Себастиан Курц оглави Народната партия, която е приела искането му за общо решение с коалиционния партньор за по-ранен вот

09:34 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Себастиан Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Външният министър на Австрия Себастиан Курц оглави австрийската Народна партия, след като миналата седмица лидерът й и вицеканцлер Райнхолд Митерленер подаде оставка.

Прието е и искането на Курц за свикване на предсрочни парламентарни избори, предава БТА.

Политическите наблюдатели очакват правителствени промени. Постът на министър на икономиката вероятно ще поеме държавният секретар Харалд Марер, а на неговото място ще бъде назначен може би председателят на виенската организация на Народната партия Гернот Блюмел.

Вицеканцлер вероятно ще стане министърът на финансите Ханс Йорг Шелинг или министърът на земеделието Андре Рупрехт.

В първи изявления след избора си Себастиан Курц потвърди, че изискванията му за промяна на партията са били приети и каза, че ще се е стреми към постигане на общо решение с коалиционната Социалдемократическа партия за произвеждане на предсрочни избори.

Когато става външен министър на Австрия, Себастиан Курц е на 27 години - най-младият външен министър в Европейския съюз (ЕС). Малко повече от три години по-късно Народната партия го избра за свой лидер с надеждата, че той може да заеме канцлерския пост след следващите избори, предаде DPA.

Курц, който сега е на 30 години, се превърна в един от най-популярните политици в Австрия. Още преди върховото ниво на бежанската криза през 2015 г. той предупреди да не се следва политика на отворените граници.

Курц стана известен като един от най-острите критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, призовавайки за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Курц се интересува от политика от много млад. Той е роден във Виена и започва дейност в Народната партия когато е на 16 години.

След като вчера беше избран за лидер на политическата сила, Курц каза, че висши служители на партията са се съгласили да му позволят да избере всички министри в евентуално свое правителство, както и да предложи кандидати за депутати, сред които може да има хора извън партията, посочва Асошиейтед прес.

Той заяви след закрито заседание, че е било постигнато съгласие поне за следващите избори участието в надпреварата да се води под друго име. Курц и другите кандидати вероятно ще участват в предизборната надпревара под името "Листа Себастиан Курц - новата Австрийска народна партия".

"Ние решихме да започнем движение", каза той пред репортери. "Ще разчитаме на доказани сили в Народната партия, но същевременно ще включим нови хора", заяви Курц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още