IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на руските авиокомпании растат

Данъчните облекчения засега не помагат на сектора

21:05 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки държавната подкрепа руските авиокомпании остават нерентабилни, съобщава „Комерсант“. През 2016 г. загубите им са нараснали със 17,6% до 10 млрд. рубли (почти 307 млн. лв.) при 8,5 млрд. рубли загуби през 2015 г.

В сектора се опасяват, че 2018 г. може да се окаже драматична, доколкото не се предвижда удължаване на ДДС облекчението. 

Най-големи са загубите при вътрешните превози. Въпреки временно понижение на ДДС до 10%, тези полети са донесли на авиокомпаниите 33 млрд. рубли загуби (при 44,9 млрд. рубли през 2015 г.), коментира пред изданието президентът на Асоциацията на операторите на въздушен транспорт Владимир Тасун.

Оперативната печалба от полетите в чужбина не е компенсирала загубите от вътрешните рейсове, тъй като е достигнала едва 23 млрд. рубли или с 37% по-малко спрямо 2015 г.

При това превозите на вътрешните линии са нараснали със 7,3%, а по международните са се свили с 18,6%. Основни разходи остават лизингът на самолети и летищните такси, които са се увеличили.

С въвеждането на данъчните облекчения авиокомпаниите увеличават с бързи темпове пътникопотока от края на 2016 г. За периода януари-април той се е увеличил с 20,8%, до 27,1 млн. души. Според Владимир Тасун е рано за оптимизъм, тъй като пазарът прегрява заради ниските цени, с които компаниите се опитват да задържат пътниците.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев съобщи вчера, че правителството ще продължи и през 2017 г. да субсидира авиокомпаниите, благодарение на което вътрешните полети, реализирани с облекчения, ще се увеличат, предаде ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още