IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп забрави за обещанията си

След отмененото обещание да разследва Хилъри Клинтън и да отмени Обамакеър сега той смекчи тона и за климатичните промени

13:00 | 24.11.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	4<em>5-ият президен та САЩ Доналд Тръмп, снимка: Ройтерс</em></p>

45-ият президен та САЩ Доналд Тръмп, снимка: Ройтерс

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп заяви, че ще се въздържа от крайни коментари за политиката си за борба с климатичните промени. По този начин той силно смекчава тона по въпросите, свързани с глобалното затопляне, предава Ройтерс.

В интервю пред американската медия New York Times той казва, че „съществува връзка“ между човешката дейност и глобалното затопляне въпреки предишните му изказвания, че климатичните промени са лъжа.

Източник, близък до Тръмп, заяви по-рано този месец пред британската Ройтерс, че бизнесменът търси начини как да денонсира участието на САЩ в парижкото споразумение. Попитан във вторник дали все още е противник на борбата срещу глобалното затопляне, милиардерът заяви, че разглежда този въпрос много внимателно и че е склонен да чуе различни мнения.

Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари догодина, също така каза, че мисли по въпросите, свързани с климатичните промени, конкурентоспособността на американската икономика и „какво би струвало това на нашите компании“. Двама от съветниците на Тръмп по въпросите с климата и енергетиката заявиха, че не са в състояние да коментират думите му.

Промяната на мнението му по въпросите за глобалното затопляне е последният знак, че Тръмп се отмята от много от своите предизборни обещания. Той каза, че ще строи ограда, а не стена по границата с Мексико, за да спре нелегалната имиграция, което се счита за отмятане от още едно от обещанията му. 

В неговото интервю пред Ройтерс политикът показа, че не е много загрижен за провеждането на разследване срещу члена на демократическата партия Хилари Клинтън.

„Аз не искам да нараня семейство Клинтън. Наистина не искам. Хилъри премина през много неща и трябваше да преодолее различни препятствия“, каза той пред представители на медиите пред централата на Times в Манхатън. Но той каза „не“,когато бе попитан дали би спрял разследване срещу Клинтън за тяхната фондация или за скандала с имейлите на Хилари. Ако Тръмп не назначи специален прокурор срещу Клинтън, това ще е отмятане от обещанието му. Той почти ежедневно говореше на тази тема по време на предизборната си кампания и неговите симпатизанти яростно крещяха „Заключи я!!!“. Коментарите му за Клинтън сега разгневиха някои от най-големите му привърженици.

Новинарският сайт Breitbart News, който бе собственост на един от стратезите от щаба на Тръмп Стив Банън, публикува във вторник статия, озаглавена „Неспазено обещаниe: Тръмп „не иска да разследва Клинтън“. Припомняме, че ФБР проведе разследване и констатира, че действията на Клинтън са немърливост, но няма основания да ѝ бъдат повдигнати обвинения.The Clinton Foundation също бе разследвана - заради съмнителни дарения.

Тръмп, строителният предприемач, който никога не е бил на изборна длъжност, предизвиква опасения сред хората, че  ще допусне конфликт на интереси заради бизнес дейностите си. „Законът е изцяло на моя страна, президентът не може да има конфликт на интереси“, каза той пред репортери от New York Times. Правилата за конфликт на интереси за служители на изпълнителната власт не важат за президента, но Тръмп е обвързан със закони срещу корупцията, изискванията за прозрачност и специалното правило на американската Конституция, което забранява на президента да получава подаръци от чужди правителства, заявиха адвокати както от републиканската, така и от демократическата партия. „Може да има закон, който да не важи за президента, но той не е над закона“, заяви преподавателят от университета в Минесота Ричард Пейнтър.

Дъщерята на Тръмп и бизнесдама Иванка се включи в телефонен разговор на баща си с аржентинския президент Маврицио Макри по-рано този месец и участваше в среща с японския министър-председател Шиндзо Абе, което повдигна въпроси за възможен конфликт на интереси.

Когато Тръмп бе попитан дали говорителят на Долната камара и други републиканци от конгреса биха застанали зад плановете му за развитие на инфраструктурата на стойност трилиони долари, президентът заяви, че той е популярен сред лидерите на Капитола.„В момента те ме харесват“, допълни той.

Откакто спечели изборите на 8 ноември насам, той провежда срещи с перспективни кандидати за ръководните позиции в администрацията му. На Бен Карсън, известен републиканец, например бе предложен поста на министър на строителството и градското облагородяване. Карсън, който е пенсиониран хирург, се срещна с Тръмп във вторник и каза, че ще мисли по въпроса по време на Деня на благодарността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
scott33
преди 7 години
Колко смешно е всичко това.....Сега му показват на Тръмпи ИСТИНСКИА ЖИВОТ НА КУКЛОВОДИТЕ....И МУ КАЗВАТ: ВЕРНО, НЕСТАНДАРТНА ТАКТИКЕС ИЗПОЛЗВА, ама съга - играй с нас. Ше си отваряш устата и ше умират хора, ше си стреляш с картечница у тълпа /най-гоуемото удоволствие за секо живо същество/ и НЕМА КОЙ ДА ТЕ ОБВИНИ ИЛИ ОСЪДИ. САМО ЩИ ВИКА ОСАННА - БИОМАСАТА.Отделно от тва - крей на всекакви парични проблеми и притеснениа. те плащат данъци ТИ КОНСУМИРАШ.ЗАВЪРТЕХА МУ ГЛАВАТА......ИСКА ТОЗИ ЖИВОТ, КВАТО БЕШЕ И ЦЕЛТА МУ.Има само един проблем - излъганите и прецакани избиратели, повервали на нестандартна му тактика да ги убие.ЯКШЪН БЕ! Ама и на тръмпи не му е лесно. Ако не се подаде и не заиграе у управленскиа екип: 7.62, нищо по-малко. ай наздраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
императорът да излезе с изявление в защита на колегата си по прическа и акъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Откачалка , пак ли избяга от санитарите бе ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Птица
преди 7 години
Дааа РАЯТ НА ПОПУЛИСТИТЕ, ТЕЛЕВИЗИОННИ ПАТРИОТИ ТЕПЪРВА ЩЕ И гризете дръвчето и както имаме такава конституция, може и с години да продължи всичко това, а червените са изключителни популисти, президентските избори го доказаха!!!! А ВАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ МОЖЕ ЛИ ТАКА: ДА КАРА РУСКИ САМОЛЕТ !! АХХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още