IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде в света генерираната енергия е (почти) 100% от възобновяеми източници?

Районите, които са 100% възобновяеми обикновено съчетават два фактора: огромни природни ресурси и малко население

18:02 | 27.12.15 г. 4
<p>
	Вятърни турбини, пристигащи на островите Оркни <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Вятърни турбини, пристигащи на островите Оркни Снимка: архив Ройтерс

На няколко места по света хората могат да се похвалят с изключително постижение, което изглеждаше невъзможно само допреди няколко години и все още изглежда немислимо почти навсякъде другаде, коментира Quartz. Те са спрели да използват изкопаеми горива, за да генерират електроенергия.

През 2015 г. няколко страни, щати и градове обявиха, че или са успели да преминат изцяло към възобновяема енергия, или да постигнат огромен ръст на незамърсяващо производство на енергия. Това е голяма промяна спрямо времето, когато след финансовата криза от 2008 г. много обявиха възобновяемата енергия за недостъпна, нишова и твърде скъпа, за да бъде взета под внимание.

Кои произвеждат по-голямата част от енергията си, изпозлвайки възобновяеми източници и как го правят? Районите, които са 100% възобновяеми обикновено съчетават два фактора: огромни природни ресурси (например територия, нужна за хидросила) и малко население (генерирането на енергия за всички е по-лесно, когато то е едва за няколко милиона души). Други може да не са достигнали 100-процентово ниво, но са предприели впечатляващи стъпки в тази посока.

Коста Рика

Малка страна както от гледна точка на територията, така и на населението, Коста Рика влезе в новините, когато стана ясно, че страната е разчитала само на възобновяема енергия за 75 дни от 2015 г., след като обилни дъждове са засилили водноелектрическите схеми. Да осигуряваш енергия на страна чрез възобновяема енергия за даден период (дори и дълъг) не е същото като да имаш стабилна система, която да задоволява всички нужди на страната, но все пак е впечатляващо.

Други страни с огромен водноелектрически капацитет включват Албания, Афганистан и Лесото. Тест за за много от тях в бъдеще ще бъде намирането на начини за развитие на икономиките им без внезапно увеличаване на използването на изкопаеми горива.

Дания (понякога)

Лидер във вятърната енергия, Дания произвежда достатъчно енергия от турбините си, за да захрани 40% от (малкото си) население – необичайно за развита страна с високи енергийни нужди. Дания обаче е пример за „периодичния“' характер на възобновяемите източници, което може да затрудни включването им към електропреносните мрежи, създадени за стабилни, надеждни енергийни потоци. През някои ветровити дни през тази година Дания е генерирала енергия в размер на 140% от собствените си нужди. Излишъкът се изнася, когато е възможно, но по-доброто съхранение ще направи излишъка дори по-ценен.

Част от Австрия

Най-големият щат в Австрия обяви тази година, че е постигнал целта си от 100% възобновяема енергия, използвайки силата на река Дунав и допълвайки тази хидросила със слънчева енергия и биомаса. Сега щатът изобщо не използва изпокоаеми горива. Останалата част от страната също се справя по-добре в сравнение с много от европейските си съседи.

Норвегия и Исландия

Природните ресурси помогнаха и на двете страни да генерират енергия от възобновяеми източници почти на 100%, и то още преди години. Ислания използва основно геотермална топлина, а Норвегия – хидросила.

Няколко острова

Островните страни са едни от най-уязвимите към климатичните промени, но тяхната география прави възобновяемата енергия очевиден избор. Заобиколящите ги води могат да бъдат използвани за океанска енергия, както и вятърът на сушата, но и алтернативите не са привлекателни: електроцентрали, внос на гориво и скъпи подводни кабели.

През 2012 г. Токелау, три малки острова между Нова Зеландия и Хавай, заменят дизеловата си енергийна система със слънчева. Шотландските острови Оркни, хъб за проучвания на морската енергия, където много местни имат и вятърна турбина в градините си, в момента произвежда на 100% от енергийните си нужди чрез възобновяеми източници.

Германия

Въпреки че дори не е близо до това енергията ѝ да е 100% възобновяема, Германия заслужава да бъде спомената. През най-добрия си ден за 2015 г. Германия генерира 78% от енергийните си нужди от възобновяеми източници, благодарение на огромна програма за построяване и инвестиции, част от енергийната трансформация на страната, целяща да отдалечи Германия както от изкопаеми горива, така и от ядрена енергия.

През първата половина на 2014 г. Германия произвежда средно 31% от енергията си чрез възобновяеми източници. За развита страна с население от 80 млн. души това е огромно постижение. Общо тя генерира и повече възобновяема енергия отколкото всяка друга европейска страна.

Предвид сделката, постигната на климатичната конференция в Париж този месец, която би трябвало да проправи път за много повече инвестиции във възобновяемата енергия, особено от богати страни, помагащи на по-бедните, 2015 г. може да се окаже най-добрата година досега за възобновяемата енергия. По-важното е, че това е тенденция, която явно ще продължи и в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...Сега щатът изобщо не използва изпокоаеми горива..."На една дума 4 грешки. Вие четете ли си писанията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 8 години
КЪМ АВТОРАНе е лошо да проверите пак дали турбината от снимката е за вятър :), защото според мен е хидрокинетична, а не прави добро впечатление (нищо, че снимката е взета от Ройтерс).Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
бай Промо
преди 8 години
Кметът на един супер-град каза снощи по сателитната, че ще анализират из основи всички апологети и фенове на 'чистите' въглища за икономически и социални последици и саботаж поради бездействие, нежелание да се разгледа сериозно проблемът, системно дезинформиране и манипулиране на обществото и подстрекателство към бездействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още