IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Протекционизмът заплашва завръщащия се глобален растеж

Според ръководителя на МВФ ограничаването на търговията ще бъде „самонанесена рана“, която ще повиши цените на компонентите и потребителските стоки

22:25 | 12.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалното икономическо възстановяване натрупва инерция, но може да бъде прекъснато от „меча на протекционизма“, който сега заплашва глобалната търговия, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в сряда.

В изказване преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка следващата седмица, Ларагд заяви, че страните трябва да заздравят следвоенната си структура по отворената търговия чрез многостранно сътрудничество, за да решат редица търговски въпроси като намаляване на прекомерните външни дисбаланси, съобщава Ройтерс.

В коментарите си тя не споменава изрично търговската политика на американския президент Доналд Тръмп „Америка на първо място“, която цели да ограничи вноса към САЩ.

Според нея обаче ограничаването на търговията ще бъде „самонанесена рана“, която ще наруши веригите на доставки и ще повиши цените на компонентите и потребителските стоки, удряйки най-лошо бедните.

За пръв път от години Лагард заяви, че глобалната икономика „е стъпила върху пружина“, докато фондът се подготвя да представи новите си оценки за растеж на 18 април.

„Добрата новина е, че след шест години на разочароващ растеж световната икономика трупа инерция, докато цикличното възстановяване носи обещанието за повече работни места, по-високи доходи и повече просперитет в бъдеще“.

"Перспективите са по-добри за развитите икономики, където производствената активност е по-силна, както и за нововъзникващите и развиващите се икономики, които ще формират над три четвърти от глобалния растеж на БВП тази година", каза тя. "По-високите цени на петрола и суровините са помогнали на много износители на суровини, но техните приходи ще останат доста под най-силните им години", добави тя.

„В същото време има очевидни низходящи рискове: политическа несигурност, включително в Европа, мечът на протекционизма, надвиснал над глобалната търговия, и по-стегнатите глобални финансови условия, които може да задействат разрушително изтичане на капитал от нововъзникващите и развиващите се икономики“, каза Лагард.

Тя повтори призива си страните да използват фискалната и парична политика, за да засилят търсенето и структурните реформи и така да направят икономиките по-ефективни.

Лагард изрази и опасения за забавящия се ръст на производителността и призова за повече инвестиции в проучванията. Тя заяви, че търговията насърчава ефективността и иновациите, цитирайки предстоящото проучване на МВФ. Според доклада интегрирането на Китай в глобалната търговска система формира около 10% от общия ръст на производителността на развитите икономики между средата на 90-те и средата на първото десетилетие от новия век.

Правителствата трябва да намерят и по-добри начини да помогнат на работниците, изместени заради технологиите и търговските потоци, казва Лагард.

„Няма магическа формула. Но знаем, че по-големият фокус върху преквалификацията и професионалното обучение, подкрепата при търсенето на работа и при релокация може да помогнат на засегнатите от разместванията на пазара на труда“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Тоя глобален растеж по какъв начин корелира с празната ми кесия, ниското заплащане, високите цени, сравнени директно с тези "там" и бруталния грабеж, на който ни подлага проробовладелската администрация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още