IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Държавата на безработните би била петата по големина в света

Населението ѝ би достигнало 200 млн. души, изчисляват от международната организация

15:41 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Държавата на безработните би била петата по големина в света

Ако безработните сформират своя държава, то тя би била петата по големина в света, с население от 200 млн. души, посочва в свой доклад Международният валутен фонд (МВФ).

В глобален мащаб половината от хората, които търсят работа, се намират в развиващите се икономики. За тях международната финансова организация изчислява, че един допълнителен процентен пункт към икономическия растеж намалява безработицата с 0,25%.

Според икономистите за развитите икономики има един прост лек – повече растеж, тъй като връзката между прираста на производството и създаването на работни места е доста силна в повечето напреднали държави. Средно безработицата спада с една трета от процентния пункт при увеличаването на реалния растеж на брутния вътрешен продукт с един процентен пункт.

Връзката в нововъзникващите и развиващите се икономики обаче е по-слаба, предава WBPOnline.

На последната си среща лидерите на държавите от Г20 обсъдиха плановете си за повишаване на икономическия растеж в следващите години. От МВФ обаче питат: „За какви конкретни политики става дума?“.

„Като цяло в развитите икономики паричната политика трябва да продължи да подкрепя възстановяването на търсенето. Фискалната корекция, докато се изпълнява с нужното темпо и отразява специфичните нужди на страните, трябва да бъде колкото се може по-приятелски настроена към растежа“, пише в доклада на МВФ.

„Растежът на развиващите се пазари се забавя в сравнение с предкризисните нива. Преди всичко те трябва да се справят със съществените структурни проблеми, които варират широко сред различните държави. Те включват изкореняването на проблемите от енергийния сектор до реформи на трудовите и продуктовите пазари“, считат още от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още