IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разривът между Саудитска Арабия и Иран може да затрудни успокояването на петрола

Надеждите за споразумение за регулиране на производството на ниво ОПЕК избледняват

12:07 | 04.01.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дипломатическият разрив между Саудитска Арабия и Иран може да усложни усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за успокоение на петролните пазари, в случай че Иран започне да изнася до 1 млн. барела допълнително суров петрол на ден, когато бъдат вдигнати санкциите, наложени от Запада. Това се очаква да се случи в началото на тази година, коментира Wall Street Journal.

Цените на петрола се понижиха през последната година до нива, невиждани от финансовата криза насам, тъй като доставките надминаха сериозно търсенето.

Междувременно ОПЕК се отказа от традиционната си роля да повишава цените чрез съкращаване на производството. През декември обаче официални представители оставиха отворена възможността за спешна среща в началото на тази година, когато може да се направи оценка на последиците от засилването на износа на ирански петрол.

Сега, след като двете най-силни страни членки на ОПЕК – Саудитска Арабия и Иран, се изправиха една среща друга, надеждите за споразумение за регулиране на производството избледняват, заяви представител на петролната индустрия от една от страните в Персийския залив.

„Какъвто и план да измислим, ако успеем изобщо да го направим, Иран ще му се противопостави, особено след това, което се случи сега“, казва официалното лице. „За тях това е въпрос на политика“.

Цената на петрола скочи с над 3% в ранната търговия в Азия в понеделник, след като Рияд обяви разрива с Техеран. Ръстът се обяснява с това, че добивите на петрол в Саудитска Арабия са концентрирани в източните провинции, които са доминирани от шиити, коментира пред CNBC анализаторът Нийл Бевъридж.

“Това е областта, която би могла да пострада, ако ескалира напрежението между Саудитска Арабия и Иран”, посочва Бевъридж.

Той допълва, че Саудитска Арабия произвежда около 10 млн. барела петрол на ден, а иранската продукция е около 3 млн. барела на ден, така че евентуално прекъсване на доставките или корабоплаването ще има значително въздействие върху пазара.

В същото време се забавят добивите и на други производители, основно заради свиването на капиталовите разходи на компаниите от сектора, което е свързано с ниските цени на черното злато.

Очакванията обаче са потреблението на петрол да се засили през тази година, след като повечето икономики отчетоха ръст на търсенето от поне 2 на сто през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
не бе как бе те и американците изнасят вече даже се гласят за 5 кинта кацата .... :)) Даже при нас ше пристигне сефтето от Фашагите у Фашингтон, килото по левче ше ни го харижат на бензиностанциите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Целта май е петрола да расте а не да се успокоява на някакво си абсолютнодъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още