IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитите страни трябва да затворят ТЕЦ-те си до 2030 г.

Резултатите от изборите в САЩ създадоха добри условия за въглищната индустрия в краткосрочен план, но в дългосрочен перспективите пред сектора не са добри

22:34 | 28.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Развитите държави трябва да затворят своите ТЕЦ-ове до 2030 г., за да има шанс да се ограничи глобалното затопляне, посочва се в доклад на група климатични експерти, предава Bloomberg.

Китай ще трябва да затвори своите ТЕЦ-ове до 2040 г., а останалият свят – до 2050 г., смятат от берлинската Climate Analytics, които изследват какво трябва да направят отделните държави, за да постигнат договорените в Париж цели.

Организацията разкрива трудностите пред постигането на целите на ООН за ограничаване на глобалното затопляне.

В света има 8 175 действащи ТЕЦ-а, а в процес на изграждане са още 733, като електроенергията, произведена от въглища, осигурява около 40% от електричеството в световен мащаб.

„Както затварянето на съществуващите ТЕЦ-ове, така също и спирането на строителството на нови са абсолютно задължителни, за да се избегне катастрофалното замърсяване на въздуха и влияние върху климата“, коментира изпълнителният директор на Greenpeace International Дженифър Морган.

Ако ТЕЦ-овете продължат да работят, светът ще трябва да разчита на геоинженерство. Геоинжинерството може да включи изливане на огромно количество хранителни вещества в океанитеь за да се спасят коралните обитатели или да се пръскат малки частици в атмосферата, които да отразят слънчевите лъчи обратно към космоса.

„Въпреки че резултатите от президентските избори в САЩ създадоха добри условия за въглищната индустрия в краткосрочен период, средносрочните и дългосрочни перспективи пред този енергиен ресурс не са добри“, заключава финансовият директор на Institute for Energy Economics and Financial Analysis Том Санцило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още