IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея заплаши да отговори на американските действия

Вашингтон ще понесе отговорността за катастрофалните последици от възмутителните си действия, каза говорител на севернокорейското външно министерство

09:58 | 11.04.17 г. 4
<p>
	Севернокорейски войник маха на туристи. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Севернокорейски войник маха на туристи. Снимка: Архив Ройтерс

Северна Корея обеща днес, че ще отговори на "неразумното" изпращане на американския самолетоносач "Карл Винсън" и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров и увери, че е готова за "война". Това съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Неразумното американско разгръщане с цел завладяване на КНДР достигна озадачаваща фаза", каза говорител на севернокорейското външно министерство, цитиран от официалната агенция КЦТА.

"Пхенян е готов за война, а Вашингтон ще понесе отговорността за катастрофалните последици от възмутителните си действия", допълни той, цитиран от ТАСС.

По-рано Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ потвърди, че ударната група на самолетоносача "Карл Винсън" се е запътила към Корейския полуостров. 

Асошиейтед прес отбелязва, че в региона често биват изпращани военни кораби на САЩ за демонстриране на сила.

Президентът Доналд Тръмп неотдавна поиска от съветниците си да му изготвят цялата гама от варианти за оказване на натиск върху режима в Пхенян да прекрати програмата си за ядрено въоръжаване. Той дори заплаши, че САЩ ще действат едностранно, ако Китай не вразуми буйната си съседна страна.

Преди дни Ройтерс съобщи, че американският президент е наложил натиск върху китайския си колега Си Дзинпин за полагането на повече усилия за ограничаването на ядрената програма на Северна Корея и за намаляването на американския търговски дефицит с Пекин. Това е станало на срещата между двамата в на 8 април.

След двудневната среща в курорта Мар-а-Лаго във Флорида американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че Си Дзинпин се е съгласил да се засили сътрудничеството по отношение на ограничаването на ракетната и ядрена програма на Северна Корея. Той обаче не представи нов подход, с който да се преодолее предизвикателното поведение на Пхенян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 7 години
Мда... Русия и Китай имат пряка граница със Северна Корея и с радост ще им доставят провизии само за да гледат сеира на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Стефчо
преди 7 години
те изобщо не сде боричкат с корейците, а се опитват чрез С. Корея да държат за топките Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Toranaga
преди 7 години
втори Виетнам ги чака американците ако се боричкат с корейците. Тогава инвестиционната карта в Азия става изключително интересна!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още