IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale бе осъдена да плати 450 хил. евро на Жером Кервиел

Според съда в Париж френската банка е уволнила своя трейдър, който обвини във финансова измама, „без основателна и сериозна причина“ и при „обидни“ условия

22:02 | 07.06.16 г. 2
<p style="text-align: justify;">
	Жером Кервиел. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Жером Кервиел. Снимка: архив, Ройтерс

Съдът в Париж осъди Societe Generale да плати над 450 хил. евро на бившия си трейдър Жером Кервиел за уволнението му „без основателна и сериозна причина“ и при „обидни“ условия, съобщава АФП, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Адвокатът на банката Арно Шоле нарече решението „скандално“ и каза, че ще обжалва. Той припомни, че Кервиел е бил признат за виновен за финансова измама.

Съдът, дал на бившия трейдър първата съдебна победа в 8-годишната му битка с банката, която го смята за единствения виновен за загубата на 4,9 млрд. евро, смята, че SG е знаела за нарушенията преди да го изгони.

„Societe Generale не може да се прави, че не е знаела за операциите на Жером Кервиел“ преди уволнението му през януари 2008 г., каза съдия Хюго Камбурнак, цитиран от Bloomberg.

Банката „незабавно“ ще обжалва решението, включващо и заповед за изплащане на 80 хил. евро на Кервел.

Кервиел бе осъден преди това за операции, довели до загуби, чийто размер той оспорва, и твърди, че Societe Generale също трябва да бъде подведена под отговорност.

Жером Кервиел се предаде сам и бе арестуван в Южна Франция на 18 май 2014 г., след като се върна от Италия, за да лежи в затвора три години за измама. Той никога не е отричал да е правил незаконни залози, но твърди, че началниците му също носят отговорност за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
А на какво беше осъдена SG затова, че точно в нея бяха извършени престъпления, които доведоха до огромните загуби на средства?Или това е тема табу, когато се отнася до банкова институция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
takiteasy
преди 7 години
И като си дадеш живота и ценностите на корпорацията за пари...когато вече не си нужен...ще бъдеш освободен по най-евтиния и ефикасен начин! Но в този случай беше особено важно вината да бъде поета от един служител, защото в разгара на кризата по това време, банката щеше да хапне много голЕмо дърво под обществения натиск. А така Жером жертва 3 години и сега го реабилитират...дали съзнателно той е участвал или не в представлението...не се разбира...важното е, че оперетата свърши работа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още