IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО спира субсидирането на селскостопанския износ

Въпреки това организацията не успя да преодолее застоя в преговорите от кръга "Доха"

16:42 | 20.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След пет години преговори Световната търговска организация (СТО) взе решение да прекрати субсидирането на селскостопанския износ, но не успя да преодолее застоя в преговорите от кръга “Доха”, които имат за цел намаляването на бариерите пред търговията по света, предава ТАСС.

В рамките на конференцията, която се проведе в кенийската столица Найроби, страните членки на организацията се договориха развитите икономики да спрат субсидирането незабавно, а до 2018 г. това трябва да направят и развиващите се страни.

За 20-годишната история на СТО това е най-значимото ѝ решение за селското стопанство, сочи изявлението на генералния директор на организацията Роберту Азеведу.

Първата проведена в Африка среща на търговските министри на СТО бе удължена с един ден, така че да се стигне до съгласие между развиващите се и развитите страни в преговорите от кръга “Доха”. Това така и не се случи.

Част от страните потвърдиха подкрепата си за тези договорености, но други не потвърдиха мандата на “Доха”, защото смятат, че са нужни нови походи за постигане на уговореното.

Същевременно членовете на организацията не са единни във виждането си за това как трябва да се водят преговорите, сочи заключителната декларация.

Търговските преговори от кръга “Доха” започнаха още през 2001 г. в Катар, като целта им е да се стимулира растежът на развиващите се икономики чрез улесняване на достъпа до пазара. Но през изминалите години страните не успяха да постигнат споразумение за намаляване на тарифите.

Към конференцията в Найроби се присъединиха Афганистан и Либерия, благодарение на което броят на страните членки нарасна до 164.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още