IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност ще гласува резолюция за разполагане на наблюдатели в Алепо

Русия досега е налагала вето на шест резолюции за сирийския конфликт

09:52 | 18.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес подготвена от Франция резолюция, настояваща за разполагане на наблюдатели в сирийския град Алепо, които да следят евакуацията и да гарантират защитата на гражданското население, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки дипломати.

Заседанието на Съвета е насрочено за 11 часа местно време (18 ч. българско), съобщава БТА.

В текста на проекторезолюцията, видян от Ройтерс, се подчертава, че евакуирането на цивилните жители трябва да бъде доброволно и до крайна дестинация по техен избор, че трябва да бъде осигурена защита на всички мирни жители, които решат да се евакуират, или бъдат принудени да го направят, както и на тези, които решат да останат в домовете си.

Не е ясно как ще гласува Русия, която е съюзник на сирийския президент Башар Асад, и има право на вето. Преди да бъде разпространен текстът на проекторезолюцията, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин беше казал, че това е "разумна инициатива" и е възможно Русия да я подкрепи.

Русия досега е налагала вето на шест резолюции на Съвета за сигурност за сирийския конфликт.

В резолюцията се настоява генералният секретар на ООН Бан Ки-мун да изпрати бързо в Алепо хуманитарни служители на световната организация, които вече се намират в Сирия, за да извършват "адекватен и неутрален мониторинг, пряко наблюдение и да докладват за евакуациите от обсадените части на Алепо и за защитата на цивилното население".

Настоява се и да се предвиди изпращане на допълнителен персонал на ООН, ако е необходимо, а страните в конфликта се призовават да осигурят достъп на наблюдателите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още