IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп прегърна Моди напук на Си Дзинпин

Топлото посрещане на индийския министър-председател Нарендра Моди в Белия дом съдържаше скрито послание до Пекин

15:51 | 28.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Топлото посрещане на индийския министър-председател Нарендра Моди в Белия дом съдържаше скрито послание до Пекин. Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали Делхи за оказаната помощ за засилване на санкциите срещу Северна Корея. Китай пък не упражни натиск върху Пхенян и с това, напротив, разочарова Вашингтон, пише Владимир Скосирев за "Независимая газета".

Няма ли обаче новата администрация на САЩ да отслаби ролята на страната в Азия, се тревожеха индийците преди срещата. Вашингтон разсея съмненията, като склони да им достави дронове, за да наблюдават Индийския океан. При все това между двете държави все още има икономически разногласия.

Репортери отбелязаха, че има нещо общо между двамата лидери, срещнали се за първи път. И двамата са национално ориентирани. Тръмп издигна лозунга "Америка на първо място", а Моди - "Направи в Индия": с намека, че фирмите от чужбина трябва да създават предприятия в страната. Друга обща черта за тях е, че си падат по социалните мрежи. Тръмп и Моди предпочитат да общуват с хората без посредници и заобикалят традиционните медии, използвайки Туитър и Фейсбук.

Моди впрочем внесе и нов момент в протокола, възприет в Белия дом. Вместо да се ръкува с Тръмп при срещата, той го прегърна. Същото стана и в края на преговорите.

"Моди не прегръща всички наред. Ако погледнете кого е прегръщал, ще видите, че всички от списъка са хора, важни за Индия", посочва Шрирам Чаулиа, декан на Училището по международни отношения в Делхи. Списъкът включва например бившия президент на САЩ Барак Обама, бившия лидер на Франция Франсоа Оланд, премиера на Япония Шиндзо Абе и президента на Русия Владимир Путин.

Ако съдим по съобщенията в печата, Тръмп и Моди не са разговаряли за Русия. Затова пък китайската тема е вълнувала и госта, и домакина. Индийците са искали да разберат няма ли Тръмп да се огъне пред Китай в надпреварата за влияние върху Азия. Доколкото в сравнение с предшествениците си демонстрира по-слаб стремеж към поддържане на алиансите в азиатската търговия и сигурността в региона. 

Но след визитата на китайския лидер Си Дзинпин във Вашингтон Тръмп го наричаше "страхотен" и казваше, че иска да разшири сътрудничеството на САЩ с Китай. Делхи следеше ревниво сближаването между двете сили, питайки се дали КНР няма да стане за Америка по-важен партньор от Индия. Не я успокояваше и намерението на доведената от Тръмп администрация да ограничи визите за индийски специалисти в областта на информационните технологии.

Тръмп се постара да разсее опасенията на госта, като го нарече "истински приятел", разработил обширен план за свиване на данъците и борба с корупцията. Вестник "Ню Йорк таймс" цитира високопоставен служител в Белия дом, според когото топлият прием, получен от Моди, съдържа скрит упрек към Си Дзинпин. Той обещал на Тръмп да упражни натиск върху Северна Корея, за да спре тя ядрените и ракетните си опити. Той обаче не си спазил обещанието. 

А Индия помогна на САЩ да наложат санкции на Северна Корея, подчерта Тръмп. През май Делхи спря цялата търговия с Пхенян - направи изключение само за хранителните стоки и медицинските препарати. Макар че допреди това бе вторият след Китай търговски партньор на Северна Корея, отбеляза CNN.

Визитата показа, че САЩ и Индия са открили и друг фактор, който ги обединява - противодействието срещу морските амбиции на Китай. Администрацията на САЩ одобри продажбата на 22 безпилотни летателни апарата, с които Индия ще може да следи движението на китайските военни кораби и подводници в Индийския океан. Досега САЩ никога не са продавали дронове на страна, нечленуваща в НАТО.

Тези апарати може да се използват успоредно с американските шпионски самолети "Посейдон", купени през 2013 г. И да се базират на индийските Андамански и Никобарски острови. Тогава индийските военноморски сили ще могат да контролират всички проливи, през които минават китайски подводници, казва Дейвид Брустър от австралийския Колеж за национална сигурност.

Американско-индийското военно сътрудничество не спира дотук. Тръмп съобщи в изявление, че индийските военноморски сили ще участват в големи маневри с американски и японски моряци. 

Взаимното възхищение, демонстрирано от двамата държавни лидери, обаче нямаше как да скрие противоречията. Ръководителят на Центъра за индийски изследвания в Института по ориенталистика към Руската академия на науките Татяна Шаумян изтъкна пред "Независимая газета", че "въпреки сближаването със САЩ Индия няма да се отклони от политиката на неприсъединяване. Това може да се нарече и по някакъв друг начин. Моди няма да влезе във фарватера на американската политика".

Не е решен и проблемът с визите за индийци. Тръмп започна да взема мерки, които удариха интересите на индийския ИТ сектор. Молби за такива визи, предназначени за индийци, подаваха индийски компании, опериращи в САЩ. Това бе изгодно и за самите служители, и за фирмите. Занапред обаче ситуацията ще се промени. Според Делхи това е дискриминация спрямо индийските специалисти, заключава руската ориенталистка.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още