IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: САЩ и Турция са заедно в борбата срещу тероризма

Ердоган е поискал от Вашингтон военно оборудване, Тръмп му е обещал сътрудничество и срещу кюрдите

22:43 | 16.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ и Турция се сблъскват заедно със споделени заплахи, заяви американският президент Доналд Тръмп, визирайки терористичната заплаха. Той каза това на обща пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след среща на двамата в Белия дом, предаде ДПА.

"Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха", каза Тръмп. "В последните години и дори наскоро турският народ преживя ужасяващи терористични атаки", припомни американският президент.

Той каза, че американо-турските отношения ще останат несломими в борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Тръмп каза, че САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма, в това число и с Ислямска държава, а също и с Кюрдската работническа партия (ПКК), предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място", каза той, цитиран от ТАСС.

Тръмп каза, че за него е голяма чест да приеме Ердоган в Белия дом, допълва Асошиейтед прес. След срещата с него американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Военно оборудване бе поискано от президента на Турция и ние ясно дадохме да се разбере, че то ще бъде доставено в най-кратки срокове", заяви Тръмп.

Той каза, че САЩ поддържат всички усилия за намаляване на мащабите на насилието в Сирия и за създаването на условия за мирното уреждане на конфликта там, допълва ТАСС. Тръмп заяви, че иска да привлече колкото се може повече страни в оказването на помощ в борбата с тероризма, предаде Ройтерс.

След срещата турският президент каза, че е важно за стабилността и мира Турция да има добри отношения със САЩ, предаде Ройтерс. Той допълни, че се надява на бъдещи консултации и сътрудничество със САЩ, поставящи нова основа на двустранните отношения.

Ердоган заяви, че двамата с Тръмп са се договорили да работят заедно в областта на икономиката и търговията. Той каза, че победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток, предаде Ройтерс.

Турският президент засегна и темата за кюрдските сили за защита на народа и каза, че американското използване на тези сили в региона противоречи на договорката и никога няма да бъде прието от Турция, предаде Ройтерс.

Турция гледа на кюрдите в Сирия, като на свързани с ПКК, а САЩ смятат сирийските кюрди за най-добрия си боен партньор в Северна Сирия, отбелязва АП.

Миналия месец турските военни бомбардираха кюрдските сили в Сирия и Ирак, като в един от случаите американските сили бяха само на 10 километра. Правителството на Ердоган каза, че може да атакува кюрдските бойци в Сирия отново.

След срещата с Ердоган в изявлението си пред журналисти Тръмп не говори директно за решението си САЩ да въоръжат сирийските кюрди, но подчерта, че САЩ и Турция имат съвместен ангажимент да сложат край на сирийския конфликт, отбелязва АП.

По темата за тероризма турският лидер каза, че тероризмът е свързан с неуспешния преврат срещу него от миналото лято, предаде Ройтерс. Накрая Ердоган покани Тръмп и семейството му да посетят Турция, допълва ТАСС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още