IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция може да предприеме нова операция в Северна Сирия срещу кюрдите

Анкара няма да допусне появата на кюрдска държава в района, коментира президентът Реджеп Тайит Ердоган пред руско издание

09:31 | 28.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Турция може да предприеме нова мащабна войскова операция в Северна Сирия и да включи в своята зона на контрол градовете Манбидж и Ракка, за да не допусне появата на кюрдска държава в района.

Това заявява пред руското издание "Известия" турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите му Анкара има готовност да организира нова голяма военна операция "при най-малката заплаха", предава БТА. 

"В Сирия сега протичат негативни процеси. Ако това застраши нашите граници, ще реагираме по същия начин, както при операцията "Ефратски щит", уверява лидерът на Турция.

В интервюто, дадено на 23 юни след среща със сирийски бежанци в Югоизточна Турция, турският президент изразява съжаление, че страни, които са стратегически партньори на Анкара, "действат заедно с терористите" от кюрдски организации. Става дума за САЩ, които обучават и екипират въоръжени формирования на сирийските кюрди, за да ги използват срещу групировката "Ислямска държава", пише вестникът.

Изявлението на Ердоган сериозно тревожи Русия и САЩ. Москва ще положи усилия да не допусне голяма война между Турция и кюрдите, казва се в материала. 

Източник на "Известия" от руския парламент обяснява в друга статия, че нов конфликт в Сирия ще е в разрез с руските интереси и борбата с терористите от "Ислямска държава“. "Тясно сътрудничим с Турция по въпроса за Сирия, по-конкретно на преговорния терен в Астана. Сигурен съм, че при консултации на различни равнища ще може Анкара да бъде възпряна от необмислени действия", добавя той.

Подобна позиция заема и Вашингтон, посочва "Известия". "От щаба на Централното командване и на коалицията срещу ИД начело със САЩ заявиха, че сега борбата с джихадистката заплаха е по-важна от всякакви други противоречия", добавя всекидневникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още